Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
358,71 Ft
Euró
390,68 Ft
Font
464,27 Ft
Bitcoin
63,770 $

Folyamatosan csökken a dohányzók száma, mégis évente 8 millió ember hal bele

A WHO szerint az elmúlt években folyamatosan csökkent a dohányzó felnőttek száma a világon, ám a dohányipar nem adja fel, meg akarja fordítani ezt a tendenciát.

...svg content...Fotó: Unsplash
Külföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kedden közzétett jelentésében a dohányzás elterjedtségének tendenciáit vizsgálják 2000-től 2030-ig, az adatok pedig azt mutatják, hogy 150 országban sikerült csökkenteni a dohányzást. De arra is fény derült, hogy két éve, 2022-ben a világon mintegy minden ötödik felnőtt dohányzott, miközben az ezredfordulón még minden harmadik.

Bár a legtöbb országban csökken a dohányzók aránya, a dohányzással összefüggő halálesetek száma az elkövetkező években valószínűleg magas marad – figyelmeztet a szervezet. A statisztikák szerint a dohányzás évente több mint 8 millió ember halálát okozza, köztük mintegy 1,3 millió nemdohányzóét, akik a passzív dohányzás áldozatai. Soron kívül Lázár János reagált az üdítős betiltós sztorira: „Kamu”

Egyúttal a jelentés arra is rámutat, hogy a dohányzást korlátozó szigorú intézkedések bevezetése és a dohányzással összefüggő halálesetek számának csökkenése között körülbelül harminc év telik el. Illetve még ha a dohányosok száma tovább csökken is, a dohányfogyasztás 2010 és 2025 közötti 30 százalékos csökkentésére vonatkozó célt nem lehet elérni.

Ezt várhatóan 56 országban fogják elérni, köztük Brazíliában, ahol 2010 óta már sikerült 35 százalékkal csökkenteni a dohányzást. Hat országban viszont 2020 óta nőtt a dohányfogyasztás: a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Egyiptomban, Indonéziában, Jordániában, Ománban és Moldovában – írja a Portfolio az MTI beszámolója alapján.

A jelentés szerzői szerint összességében a világ jó úton halad afelé, hogy 2010 és 2025 között negyedével csökkenjen a dohányzók száma. A WHO ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy a dohányiparnak nem áll szándékában megállni. Ruediger Krech, a szervezet egészségfejlesztési osztályának igazgatója egy nyilatkozatban úgy fogalmazott:

„Az elmúlt években jelentős előrelépés történt a dohányzás visszaszorítása terén, de ez jelenthet önelégültséget”. Majd azzal folytatta: „Megdöbbenve látom, a dohányipar milyen messzire hajlandó elmenni, hogy számtalan élet kárára profitot termeljen”. Elmondása szerint amint egy ország azt hiszi, hogy megnyerte a dohányzás elleni háborút, a dohányipar új frontot nyit.

Máris megkezdődtek a minimálbér emeléséről szóló egyeztetések - ennyi lehet az emelés mértéke

A Liga Szakszervezetek elnöke szerint a munkáltatók többsége támogatná a 10 százalékos minimálbér-emelést 2025-re.