Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
358,77 Ft
Euró
391,03 Ft
Font
465,29 Ft
Bitcoin
63,800 $

Vízkorlátozás fenyeget több Pest vármegyei települést

A hőség és a csapadékhiány miatt 23 agglomerációs település vízellátása kerülhet veszélybe a közeljövőben.

...svg content...Fotó: Pexels / Illusztráció
Belföld

Kiss László

Szerkesztő

A Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. (DMRV) figyelmeztetést adott ki a várható vízfogyasztás-növekedés miatt. Az érintett települések között található többek között Szentendre, Budakalász, Pomáz, Gödöllő és Veresegyház is. A szolgáltató közleménye szerint jelenleg minden rendszer üzemszerűen működik, ám a hőmérséklet emelkedésével ugrásszerűen megnövekedhet a vízfogyasztás.

A DMRV hangsúlyozta, hogy a megnövekedett igények fokozott terhelést jelentenek a vízellátó rendszerre. „A fogyasztási igények további emelkedése, illetve esetlegesen előforduló műszaki meghibásodás esetén a rendszerben kritikus üzemállapot jelentkezhet, amely következtében lokálisan nyomásesés vagy átmeneti vízhiány alakulhat ki” – írták közleményükben. Soron kívül Fokozott rendőri jelenlét várható Budapest bulinegyedében

A helyzet súlyosságát jelzi, hogy a vízművek minden rendelkezésre álló eszközét maximális kapacitással működteti a folyamatos ellátás biztosítása érdekében. Ennek ellenére, ha a fogyasztás tovább növekszik, elkerülhetetlenné válhat a vízkorlátozás elrendelése.

A DMRV arra kéri a lakosságot, hogy takarékoskodjanak az ivóvízzel. Javasolják, hogy korlátozzák az olyan nem létfontosságú vízfelhasználást, mint a medencetöltés vagy az autómosás, emellett kérik, hogy csökkentsék a növények locsolására használt vízmennyiséget, és mellőzzék az utak, járdák ivóvízzel történő pormentesítését.

Bóka János: Ezentúl minden bizottsági döntés politikai alapon születik?

Feszültség tapasztalható a magyar EU-elnökség és az Európai Bizottság között az együttműködés kérdésében.