Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
369,31 Ft
Euró
396,87 Ft
Font
471,17 Ft
Bitcoin
66,866 $

Több tízmillióan küzdenek vízhiánnyal és éhínséggel Afrikában

Egyre több az éhező, alultáplált lakos Afrikában – a szakértők egy „elképzelhetetlen humanitárius helyzet” kialakulásának veszélyére figyelmeztetnek.

...svg content...Fotó: Unsplash/Eelco Böhtlingk
Afrika

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az Oxfam segélyszervezet egy szerdán kiadott jelentésében figyelmeztetett, hogy Afrika déli részén több mint 24 millió embernek kell éheznie, valamint alultápláltsággal és vízhiánnyal szembenéznie az aszály és az áradások miatt – szakértők szerint a helyzet „elképzelhetetlen humanitárius helyzet” kialakulásának veszélyével fenyeget.

A jelentés épp azután érkezett, hogy Zimbabwe csatlakozott más dél-afrikai országokhoz, melyek nemzeti katasztrófává nyilvánították az aszályt, mint például Zambia és Malawi. A Reuters jelentése szerint Emmerson Mnangagwa zimbabwei elnök figyelmeztetett, becsléseik szerint idén több mint 2,7 millió ember fog éhezni, s több mint 2 milliárd dollárnyi segélyre van szükség az ország nemzeti válaszlépéseihez. Soron kívül Rogán Antal soha nem akarna miniszterelnök lenni

Az elnök úgy fogalmazott újságíróknak, hogy az ország legfőbb prioritása „az élelmiszer biztosítása minden zimbabwei számára”. A szárazságot az El Niño táplálja, amely Afrika ezen részén magas hőmérsékletet és alacsony csapadékmennyiséget hoz: amikor esik az eső, a kiszáradt talaj nem tudja magába szívni a nedvességet, így drasztikusan növekszik az áradások kialakulásának veszélye.

Az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalának friss jelentése szerint január végétől februárig legalább olyan kevés csapadék hullott, amire már 40 éve nem volt példa. A régió középső részein pedig 100 éve nem látott szárazság tombolt februárban, mely Zambiában, Malawiban és Közép-Mozambikban több mint 2 millió hektárnyi termést pusztított el.

Malawi elnöke március 23-án az ország nagy részén katasztrófa sújtotta állapotot hirdetett. Ez már a negyedik egymást követő év, amikor az ország erre kényszerült a szélsőséges időjárási viszonyok hatása miatt. Az Élelmezési Világprogram a héten közölte, hogy az El Niño hatása „súlyosbítja az éghajlati válság pusztító hatásait Malawiban”.

Rogán Antal elárulta, miért nem szívlelték egymást Magyar Péterrel

Rogán Antal egy nagyon fontos pontra mutatott rá, arra, hogy Magyar Péter miért „fújt rá” annyira az évek alatt.