Vízből állítanak elő repülőgép-üzemanyagot egy német gyárban

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. október 9. - 14:37

A nyugat-európai ország kormányának képviselői nemrégiben vágták át a szalagot azon a felavatási ceremónián, melynek apropóján megnyitották az első zöld üzemet, ahol kizárólag víz, szén-dioxid és elektromosság segítségével állíthatnak elő üzemanyagot.

Az új gyárral a kormány reményei szerint visszaszorítható az üvegházhatású gázok emissziója, így a repülés sokkal zöldebb lehet, mint valaha – olvasható az AP hírügynökség jelentésében.

A szintetikus kerozint hidrogén és víz, valamint atmoszferikus szén-dioxid keverékéből hozzák létre, a reakció lebonyolításához szükséges elektromos energiát pedig a környékbeli szélerőművekből nyerik ki.

A német kormány szerint áttörő technológiai újításról van szó, melynek köszönhetően a globális károsgáz-kibocsátáson mintegy 2,5 százalékkal lehet enyhíteni, hiszen a légkörben lévő szén-dioxidot lényegében visszaforgatják az üzemanyagba.

Svenja Schulze környezetvédelmi miniszter az üzem átadásakor tartott beszédében kiemelte, a repülést továbbra sem áldozzák fel a klímaváltozás elleni harc oltárán, mivel korszakalkotó módszerekkel környezetkímélővé változtathatják a teljes infrastruktúrát.

Habár ígéretesnek tűnik az eljárás, a valóságban egyelőre csak alacsony kapacitás mellett tud működni a gyár, ugyanis naponta mindössze nyolc hordónyi szintetikus kerozint képesek előállítani.

Hogy perspektívába helyezzük, a kereskedelmi légitársaságok évente átlagosan 95 milliárd gallon üzemanyagot használnak fel, így az igazi zöld fordulattól még sajnos évtizedekre, ha nem évszázadokra vagyunk.