Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
358,59 Ft
Euró
390,35 Ft
Font
463,08 Ft
Bitcoin
67,710 $

Vitézy Dávid reméli, senki nem férhet hozzá a szavazatokhoz az újraszámlálás előtt

Vitézy Dávid akár nyertese is lehet ennek az egésznek, addig Karácsony Gergelyen érezhető a feszültség.

...svg content...Fotó: Facebook/Vitézy Dávid
Belpolitika

Szabó Kata

Szerkesztő

Mint ismeretes, a Kúria jóváhagyta Vitézy Dávid beadványát, amire nem sokkal később Karácsony Gergely úgy reagált, a riválisa képtelen veszíteni. Most pedig már ott tartunk, hogy elrendelték a főpolgármester-választás szavazatainak teljes újraszámlálását.

Vitézy rámutatott arra, hogy minden benne van a pakliban, többek között az is, hogy nagyobb lesz a különbség közte és Karácsony között, bár az ő szempontjából már semmi veszítenivalója nincs, addig a főpolgármesternek már annál inkább. „A Kúria ma a főpolgármester-választás szavazatainak teljes újraszámlálása mellett döntött. Senki nem tudhatja, mi lesz a folyamat eredménye, az is lehet, hogy végül nő a különbség köztünk Karácsony Gergellyel, és az is, hogy csökken.” Soron kívül Irány strandolni, 34°C is lehet hétfőn

„Egyet azonban tudok: bármely fejlett demokráciában egy ennyire szoros eredmény (41 szavazat, ami 0,005%, azaz öt százezrelék különbség) és az ahhoz képest igen magas tévesztési arány a már újraszámolt érvénytelen szavazatok megítélésében (2,3%) teljes újraszámláláshoz vezetne. Ennek így kell történnie Budapesten is – persze jó lett volna, ha ehhez nem kellett volna ennyi jogorvoslati lépcső és ennyi idő.” – írta a Facebook oldalán.

„Magyar György ügyvéd, az ellenzéki előválasztásokat is bonyolító Civil Választási Bizottság elnöke írja friss blogbejegyzésében: “Hibázott az NVB, amikor csak az érvénytelen szavazatok újraszámlását rendelte el, és az érvényeseket nem vizsgáltatta. (…) A fair végeredmény – akkor is, ha ez többletmunkával és költséggel jár – csupán az összes voks újraszámolását követően állapítható meg.”

Vitézy bízik a törvényesség erejében

„Maximálisan egyetértek vele. És immár a Kúria is. A Karácsony Gergely által a legutóbbi döntéskor független magyar bíróságként aposztrofált Kúria ugyanis mai döntésében a következőket írja: „[62] A Kúria megvizsgálva és értékelve a felmerült bizonyítékokat, különösen az NVB határozata szerinti újraszámolás eredményét, megállapította, hogy azok alátámasztják azt a feltételezést és következtetést, miszerint az összes budapesti szavazókörben előfordulhat emberi tévedés, hibázás lehetősége okán: tévesen minősítettek és összesítettek érvényes szavazatokat, figyelemmel arra is, hogy a érvényessé nyilvánított szavazatok (kb. harmincszorosa az eddig újraszámolt szavazatoknak) között is nagy számban fordulhatnak elő érvénytelen szavazatok, különös tekintettel a szavazatszámláló bizottság eltérő értékelési gyakorlatára.”

„[63] A demokratikus választás tisztaságának megóvása, az aggálytalan szavazatszámlálás, a főpolgármester-választás eredményének jogszerű és végleges lezárása érdekében, a jelöltek közötti alacsony szavazatkülönbség (0,005 ezrelék) miatt is a Kúria megítélése szerint szükséges az érvényes szavazatok újraszámlálása és a főpolgármester-választás eredményének az érvényes szavazatok újraszámlálása alapján meghatározott – esetleges módosított eredmény szerinti tartalommal történő – megállapítása.”

Csatlakozz a Liner.hu szerkesztői csapatához!

Azt is látja, hogy sok indulatot szül ez az egész, hiszen már hetek teltek el a választás óta, de még mindig nincs végleges végeredmény. Ugyanakkor Vitézy szerint ebben az esetben ez a helyes döntés, és újra kell számolni a szavazatokat. „Természetesen látom és értem, hogy egy választás után majdnem egy hónappal sok indulatot szül egy ilyen döntés, de a fentiek alapján mindenki számára józanul belátható, miért indokolt a teljes újraszámlálás.”

Bízik benne, hogy mindenhol a törvényes garanciáknak megfelelően őrzik a szavazatokat, és az újraszámlálás megkezdéséig senki nem férhet hozzájuk. „A szavazólapokat a választás óta a kerületi polgármesteri hivatalok részeként működő helyi választási irodák őrzik. Bízom benne, hogy mindenhol a törvényes garanciáknak megfelelően őrzik a szavazatokat, és az újraszámlálás megkezdéséig senkit nem engednek hozzáférni.”

„Kérem, a köztisztviselők mellett a pártok delegáltjai is legyen jelen az urnák felnyitásakor, és éljenek az ellenőrzés törvényes lehetőségével. Az összes parlamenti párt delegáltjaival működő NVB felelőssége, hogy a Kúria és a törvények által az újraszámlálás felügyeletére kijelölt szervként megkérdőjelezhetetlen módon gondoskodjon a lebonyolításról.”

Türelemmel várja a lebonyolítást és az eredményt, és akárcsak a budapestiek, ő is azt akarja, hogy végérvényesen pont kerüljön az ügy végére. „Türelemmel várom az újraszámlálás lebonyolítását és eredményét. Mint minden budapesti, én is azt szeretném, ha végre megnyugtatóan pont kerülne a főpolgármester-választás végére és a választás jogerős eredménye végre megszületne, és akármi is lesz a jogerős végeredmény, elkezdhetnénk Budapest fejlesztéséért dolgozni.”

Szijjártó Péternél betelt a pohár, keményen odaszólt

A magyar külügyminiszter elítéli, amit Brüsszel csinál Orbán Viktor és a magyar kormány ellen, de ez szerinte nem több, mint egy gyerekes bojkott és szájkarate.