Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
361,58 Ft
Euró
391,43 Ft
Font
465,88 Ft
Bitcoin
66,053 $

Elrendelte a Kúria a főpolgármester-választás szavazatainak teljes újraszámlálását

A Kúria döntése értelmében a Nemzeti Választási Bizottságnak (NVB) újra kell számolnia a budapesti főpolgármester-választáson leadott összes érvényes szavazatot.

...svg content...Fotó: Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd-Zöldek-DK-MSZP főpolgármester-jelöltje beszédet mond a Párbeszéd - Zöldek szervezésében "Tiszta vizet a pohárba! - demonstráció a választások tisztaságáért" címmel megtartott tüntetésen a Nemzeti Választási Bizottság budapesti épülete előtt 2024. június 14-én. MTI/Máthé Zoltán
Belpolitika

Kiss László

Szerkesztő

A Kúria vasárnap délután hozott végzése jelentős fordulatot jelent a budapesti főpolgármester-választás ügyében, a döntés értelmében ugyanis az NVB-nek át kell vizsgálnia és újra kell számolnia az összes érvényesnek nyilvánított szavazatot.

A bírói testület döntése végleges, ellene további jogorvoslati lehetőség nem áll rendelkezésre. Karácsony Gergely közösségi oldalán reagált a fejleményekre, melyekről meglehetősen kritikus véleménnyel van. „Na hát ez történik, amikor az alkotmánybírák vélt vagy valós politikai elvárásoknak kívánnak megfelelni, és bemondásra újraszámoltatják a főpolgármester-választás érvényes szavazatait. A Kúria bírái, emberileg érthetően, nem kívántak asszisztálni ehhez, és nem kívánták maguk újraszámolni a negyven fokban nyolc nap alatt a 782 ezer érvényes szavazólapot, hanem inkább törvényi alap nélkül kiadták ezt a feladatot a Nemzeti Választási Bizottságnak”, írta.

Karácsony ezt követően arról írt, hogy ha már újraszámolás lesz, szeretné, ha az erős garanciák mellett, tisztességes keretek között történne meg.

„Ám legyen újraszámolás. De ehhez erős garanciák kellenek. Nem fordulhat elő még egyszer az, hogy a lezárt urnát vagy tárolódobozt ellenzéki választási bizottsági tagok jelenléte nélkül felbontják. Nem fordulhat elő még egyszer az, hogy urnát vagy szavazólapokat kontroll nélkül szállítgassanak a városban”, tette még hozzá.

A mostani döntés annak következménye, hogy az Alkotmánybíróság korábban megsemmisítette a Kúria azon végzését, amely jóváhagyta Karácsony Gergely győzelmét Vitézy Dávid ellenében. Az indoklás szerint a Kúria nem fejtette ki kellőképpen, miért utasította el Vitézy felülvizsgálati kérelmét, ami a tisztességes bírósági eljáráshoz való jog sérelmét eredményezte.

Már bruttó 652 ezer forintra nőtt az átlagkereset Magyarországon

Az emberek keresete is egyre magasabb Magyarországon, májusban például 652 ezer forintra nőtt a bruttó átlagkereset.