Virtuális valóságban képzik ki a brit katonákat

Fotó: Pixabay
not image

Kulcsár Péter

2021. március 5. - 06:07

A brit hadsereg a legkorszerűbb megoldást választotta katonái kiképzésére, mégpedig a VR-t, ami a modern kor egyik legígéretesebb találmánya.

A BBC videója alapján a szimuláció egy Call of Duty-ra vagy egy Battlefieldre hasonlít, így lényegében egy FPS videójátékba csöppenhetnek bele a hadsereg tagjai, akiket virtuálisan készítenek fel a hadszíntereken történő eshetőségekre.

A manapság rendkívüli népszerűségnek örvendő Oculus Rift S VR headset segítségével a SimCentric vállalat szoftverének köszönhetően a katonák olyan virtuális ütközetekben vehetnek részt, amelyek a való életben egy tréning során túlságosan veszélyesek lehetnének.

A felvételeken azt láthatjuk, ahogyan a BBC újságírója, Zoe Kleinman megtanulja használni a rendszert, miközben nehezére esik megfogni és újratölteni a fegyvert azzal a kontrollerrel, amit egy ilyen headsethez alapértelmezetten csatolnak.

A szimuláció az Epic Games játékmotorját, az Unreal Engine-t használja, amely például a populáris Fortnite battle royal game-et is hajtja, így elmondható, hogy a realitásban is összeért a videójáték-ipar és a fegyverkezés.

Bár furcsának hangzik, a VR kiképzések korántsem számítanak új keletű megoldásnak, az Egyesült Államok hadserege például az amerikai városokról mintázott virtuális modellekkel készítette fel katonáit a bevetésekre, bár később kiderült, hogy a szoftver több ponton is hibás és bugos.

Ahogyan Kleinman is kiemelte, a legfőbb problémát a VR térnyerésére az jelenti, hogy az irányítás még nem éppen élethű, ezáltal hiába szeretnék átadni a hadszínterek környezetét, ha például a fegyvereket a virtuális realitásban képtelenség megfelelő módon használni, ezért az eljáráson még csiszolniuk kell a fejlesztőknek.