Villámgyorsan kimutatható a koronavírus egy vadonatúj 200 forintos teszttel

not image

Kulcsár Péter

2020. augusztus 31. - 10:49

Kínai kutatók egy pénztárcabarát diagnosztikai eszközt mutattak be, amivel mindenféle kifinomult készülék nélkül ellenőrizhető a koronavírus-gyanús páciensekről, hogy hordozzák-e a kórokozót.

Kínai kutatók egy pénztárcabarát diagnosztikai eszközt mutattak be, amivel mindenféle kifinomult készülék nélkül ellenőrizhető a koronavírus-gyanús páciensekről, hogy hordozzák-e a kórokozót.

A PLOS Pathogens tudományos lapban nemrég megjelent tanulmányban a Hszücsou Orvosi Egyetem tudósai arról írtak, hogy az új technológiával forradalmasíthatják az eddigi COVID-19 teszteket.

“A kutatásunkban egy izotermikus, CRISPR alapú diagnosztikai megoldást mutatunk bu, amivel egyetlen mintavételezés után a lehető legprecízebb eredményeket kaphatjuk. Bebizonyítottuk, hogy ezzel az eljárással lerövidíthetjük a betegség azonosítására szánt időt, egyúttal elkerülhető a PCR használata.”

olvasható a publikációban.

A koronavírus-fertőzés gyors felismerése a második hullám beindulásával párhuzamosan rendkívül fontos feladata lesz az orvosoknak, ezért szinte nélkülözhetetlen, hogy mindezt a lehető legolcsóbban meg tudják tenni, ezzel megkímélve saját maguk és betegeik pénztárcáját.

Leggyakrabban az úgynevezett metogenomikai következő generációs szekvenálást (mNGS) és a reverz transzkripciós PCR-t (RT-PCR) alkalmazzák a COVID-19 diagnosztikájához, viszont mindkét módszernek megvannak a saját korlátai.

A szekvenálás például rendkívül költséges, az eredményekre sokszor egy napnál is tovább kell várni, miközben az RT-PCR-hez speciális felszerelések szükségesek, ezért lehetetlen tömegesen bevetni.

Szakértők szerint a gyors és pontos molekuláris tesztek hiányával a közegészségügyi helyzet is tovább romolhat, hiszen rengeteg fertőzött maradhat kórmegállapítás nélkül, így szabadon terjeszthetik a koronavírust.

A legújabb CRISPR-Covid névre keresztelt technológiával az mNGS-hez hasonlóan precíz értékeket kaphatnak mindössze 40 perc leforgása alatt. Ha nagyobb mennyiségben gyártanák őket, akkor tesztenként csupán 200 forintba kerülnének, ezért még a fejlődő országok is megengedhetnék maguknak a használatukat.

Ne hagyd ki:

https://liner.hu/uditokre-hasonlito-kezfertotlenitoket-arulnak-az-egyesult-allamokban/