Világméretű szárazságra figyelmeztetnek, melyek hatására eltűnhet az emberiség a Föld színéről

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. augusztus 28. - 14:18

A Csendes-óceán déli partvidékén hatalmas intenzitású szárazság alakult ki, melynek hatására Chilében vízhiány jött létre.

Klímakutatók figyelmeztettek, a Chilében bekövetkezett szárazságok nem csupán lokális jellegűek lehetnek, hanem akár világszerte is meghatározó tényezőként léphetnek előre – olvasható a Futurism magazin beszámolójában.

Andreas Prein, a Nemzeti Atmoszférakutató Központ szakembere elmondta, a klímaváltozás egyértelműen az emberi tevékenységek által lett felerősítve, így csak saját magunkat okolhatjuk azért, ha szárazságba torkollna a folyamat:

A maja civilizáció és a Ming-dinasztia vesztét is az extrém szárazságok idézték elő, és akár a modern társadalmakat is képes vállára fektetni, mint azt láthattuk például Szíriában.”

Az éghajlatváltozásért felelős úgynevezett „óceánpacák” természetes úton létrejövő, lokális klímaváltozást előidéző területek, melyek mérete, súlyossága és hossza ugyan változó, ám intenzitásuk folyamatosan nő.

1980 óta 1,5 Celsius-fokkal magasabb hőmérsékleteket mértek a belsejükben, ami arra utal, hogy sokkal erősebbekké formálódtak. Kutatók szerint a déli óceánpaca hamarosan olyan aszályt okozhat, ami több millió embert hagyhat ivóvíz nélkül, ezért úgy gondolják, az érintett régiókban azonnal alternatív megoldásokat kellene találni.

Jelenleg Chilében közel 400 ezer ember maradt ivóvíz nélkül, és a rézbányászat is akadozik, hiszen nincs elegendő mennyiségű talajvíz a munkálatok fenntartásához, ez pedig tovább mélyítheti a globális chiphiány problematikáját.