Dollár
396,24 Ft
Euró
418,04 Ft
Font
484,76 Ft
Bitcoin
16,959 $

Greta Thunberg azzal vádolja a világ vezetőit, hogy tagadják a klímaválságot

Fotó: Greta Thunberg svéd környezetvédõ aktivista felszólal az ENSZ klímacsúcsán a világszervezet New York-i székházában 2019. szeptember 23-án. (MTI/EPA/Justin Lane)
Külföld
not image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

Az aktivista szerint az olyan országok, mint az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok és Kína “kreatív szén-dioxid-számítást” alkalmaznak a zöld bizonyítványok eléréséhez.

A Guardian című lapban megjelent véleménycikkében a svéd aktivista szerint a világ vezetői felelősek azért, hogy több éve nem tesznek semmit a kibocsátás csökkentése érdekében, amit ő „a blabla, blabla, blabla évtizedeinek“ nevezett. Thunberg azzal is vádolta az Egyesült Királyságot, az Egyesült Államokat és Kínát, hogy meghamisítják a kibocsátási statisztikákat, hogy azt a látszatot keltsék, hogy a kibocsátási szintjeik alacsonyabbak.

Soron kívül SZÉP-kártya, telefon, laptop – béremelés helyett így is motiválható a dolgozó

„1990 és 2016 között az Egyesült Királyság 41 százalékkal csökkentette területi kibocsátását. Ha azonban figyelembe vesszük az Egyesült Királyság kibocsátásának teljes mértékét – például az importált áruk fogyasztását, a nemzetközi légi közlekedést és hajózást, stb. – akkor a csökkenés inkább 15%-os“

– írta Thunberg. 

Hozzátette, hogy „ez nem tartalmazza a biomassza elégetését, mint például a Drax Selby erőművében – egy erősen támogatott, úgynevezett megújuló erőmű, amely az elemzések szerint az Egyesült Királyság legnagyobb CO2-kibocsátója és a harmadik legnagyobb egész Európában. A kormány mégis úgy véli, hogy az Egyesült Királyság globálisan vezető szerepet tölt be a klímavédelemben.“

„Az Egyesült Királyság természetesen messze nem az egyetlen ország, amely ilyen kreatív szén-dioxid-számításokra támaszkodik. Ez a norma“

– tette hozzá.

A 18 éves fiatal úgy véli továbbá, hogy „nincsenek klímavezetők, legalábbis a magas jövedelmű nemzetek között“ a közvélemény tudatosságának hiánya és a média nyomása miatt. Thunberg álláspontja egybecseng a királynő megjegyzéseivel, aki a múlt héten bírálta a világ vezetőinek tétlenségét az éghajlati válság kezelésében, miután elismerte, hogy „irritálják“ azok az emberek, akik „beszélnek, de nem tesznek“. Más királyi családtagok, például Vilmos herceg és Károly herceg is megszólaltak a közelmúltban az éghajlati válság kapcsán.

Az Egyesült Királyság kormánya kedden, a koppenhágai klímaértekezlet előtt tette közzé nettó nullára vonatkozó stratégiáját, amelyben több beruházást ígért az elektromos autókba, az utcai töltőpontokba és a faültetésbe.