Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
353,21 Ft
Euró
384,44 Ft
Font
451,25 Ft
Bitcoin
67,927 $

Elképesztő videón, ahogy egy űrkapszula hiperszonikus sebességgel belép a Föld légkörébe

A felvételt a Varda Space Industries nevű amerikai űrkutató cég osztotta meg.

...svg content...Fotó: Varda Space Industries
Világűr

Koós Alexandra

Szerkesztő

Elképesztő videót tett közzé a Varda Space Industries nevű amerikai űrkutató cég, melynek a Földre nemrég visszatért űrkapszulája felvette, ahogy hiperszonikus sebességgel belép a Föld légkörébe – írja a Telex az Ars Technica cikke alapján. A videón most először látható procedúra nagyon színes és hihetetlenül gyors, de nem csak ezért érdekes:

Amiatt is, mert kereskedelmi cég most először hozott vissza sikeresen űreszközt amerikai területre. A cég a teljes visszatérést közvetítette a YouTube-csatornáján, ám ha valaki csak az izgalmasabb részekre lenne kíváncsi, az inkább kattintson erre a linkre. A videó mindössze 5 perces, s abban minden érdekes pillanat látható. Soron kívül Vitézy Dávid: nem lesz örökké miniszter Lázár János

A Varda Space Industries W-1-es kapszuláját tavaly nyáron lőtték fel az űrbe a SpaceX egyik költségmegosztó küldetésével, a terv pedig az volt, hogy júliusban vissza is tér a Földre. Ezt azonban nem sikerült megvalósítani, hónapokig küzdöttek azon, hogy megkapják a kapszula visszahozásához szükséges engedélyeket.

Viszont idén február közepére végül sikerrel jártak, így február 21-én vissza is hozhatták az űreszközt – derül ki a cikkből. Hozzáteszik: ez azért is fontos, mert a Rocket Labbel közös küldetés célja az volt, hogy leteszteljék, lehetséges-e minilaborokat létrehozni az űrben, ahol gyógyszert lehet előállítani.

Ebben az esetben konkrétan a HIV ellen használt, ritonavir nevű gyógyszerrel próbálkoztak, az űrben növesztett kristályokat fogják majd kielemezni a kutatók – jegyzik meg. De korábban arról is beszámoltunk, a nem kedvező időjárási viszonyok miatt vasárnap estére halasztották a SpaceX Crew Dragon űrhajójának kilövését.

Gyurcsány keményen beszólt Magyar Péternek: „Te egy tőről metszett fideszes politikus vagy”

Gyurcsány Ferenc ismét jelentkezett, ezúttal kedd reggel osztotta ki Magyar Pétert, akit egy tőről metszett fideszes politikusnak nevezett, és egyúttal tehetségtelenebbnek is, mint Orbán Viktor miniszterelnököt

Vitézy Dávid: nem lesz örökké miniszter Lázár János

Az LMP jelöltje szerint biztosan nem ő nyerné meg a „ki van a legjobban Lázár Jánossal” versenyt, de azt gondolja, hogy a politikus Budapest-ellenes politikája visszaüthet.