Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,33 Ft
Euró
380,28 Ft
Font
443,37 Ft
Bitcoin
43,959 $

Veszélyes katonai drónokat értékesít Kína a világ országainak

A Pterodactylus őslényhez hasonlító katonai drónnal kapcsolatos üzletelés valósággal virágzik a távol-keleti országban, a szerkezetből napi szinten több százat adnak el illetéktelen kezekbe is.

Fotó: Unsplash
Külföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az állami kézben lévő Aviation Industry Corp (AVIC) közel ezer Wing Loong II névre keresztelt drónt értekesített Nigériának, az Egyesült Arab Emírségeknek és Szaúd-Arábiának.

A Bloomberg jelentéséből kiderült, miközben a globális piacot továbbra is amerikai vállalatok dominálják, a kínai drónok térnyerésével teljesen átalakulhat a helyzet, az eszközök pedig illetéktelen kezekbe is kerülhetnek. Soron kívül Kövesd élőben Szoboszlai szombat délutáni meccsét az angol bajnokságból

A Wing Loong II drónok főleg azért népszerűek, mert 15-ször olcsóbbak az amerikai gyártmányú egységekhez képest, valamint Kína semmilyen szabályokhoz sem köti a vásárlásukat, így bárki engedély nélkül hozzájuthat a repülő kütyükhöz.

„Habár a kínai drónok annyira nem jók, mint az amerikaiak, mégis ugyanannyi pénzért cserébe15-ször többet lehet venni egy olyan országtól, amely fittyet hány az emberi jogokra. Szerintem ez egyeseknek tökéletes ajánlat” – mondta Pawel Paszak, a lengyel Kína-monitoring program igazgatója.

A kínai kormány határozottan cáfolta, hogy egy nemzetközi szabad hadviselést céloztak volna meg, elmondásuk szerint pusztán azt szeretnék elérni, hogy az exporttal fellendítsék a gazdaságot és felvegyék a versenyt Oroszországgal, Japánnal, Törökországgal és Dél-Koreával.