Dollár
390,02 Ft
Euró
398,94 Ft
Font
471,59 Ft
Bitcoin
23,064 $

Veszélyes katonai drónokat értékesít Kína a világ országainak

Fotó: Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. március 20. - 13:36

A Pterodactylus őslényhez hasonlító katonai drónnal kapcsolatos üzletelés valósággal virágzik a távol-keleti országban, a szerkezetből napi szinten több százat adnak el illetéktelen kezekbe is.

Az állami kézben lévő Aviation Industry Corp (AVIC) közel ezer Wing Loong II névre keresztelt drónt értekesített Nigériának, az Egyesült Arab Emírségeknek és Szaúd-Arábiának.

Soron kívül A Sziget is bekeményített: ilyen árak várják a fesztiválozókat

A Bloomberg jelentéséből kiderült, miközben a globális piacot továbbra is amerikai vállalatok dominálják, a kínai drónok térnyerésével teljesen átalakulhat a helyzet, az eszközök pedig illetéktelen kezekbe is kerülhetnek.

A Wing Loong II drónok főleg azért népszerűek, mert 15-ször olcsóbbak az amerikai gyártmányú egységekhez képest, valamint Kína semmilyen szabályokhoz sem köti a vásárlásukat, így bárki engedély nélkül hozzájuthat a repülő kütyükhöz.

“Habár a kínai drónok annyira nem jók, mint az amerikaiak, mégis ugyanannyi pénzért cserébe15-ször többet lehet venni egy olyan országtól, amely fittyet hány az emberi jogokra. Szerintem ez egyeseknek tökéletes ajánlat” – mondta Pawel Paszak, a lengyel Kína-monitoring program igazgatója.

A kínai kormány határozottan cáfolta, hogy egy nemzetközi szabad hadviselést céloztak volna meg, elmondásuk szerint pusztán azt szeretnék elérni, hogy az exporttal fellendítsék a gazdaságot és felvegyék a versenyt Oroszországgal, Japánnal, Törökországgal és Dél-Koreával.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.