Dollár
420,12 Ft
Euró
407,07 Ft
Font
453,08 Ft
Bitcoin
18,948 $

Szuperszonikus vadászdrónokat fejlesztett ki az egyik neves cég

not image

Kulcsár Péter

2021. március 2. - 19:49

A szingapúri központű repüléstechnológiai vállalat egy olyan speciális katonai drónnal állt elő, ami képes átlépni a hangsebességet.

A Kelley Aerospace múlt héten mutatta be legmodernebb ember nélküli repülőjárművét (UAV), amelyet Arrow névre kereszteltek – tudósított az eseményről az Auto Evolution magazin.

Soron kívül Karbantartás miatt több helyen nem lesz gáz Nógrádban, a helyiek nem örülnek

A drón eszméletlen sebességek elérésére képes, a hivatalos adatok alapján akár 2 600 km/h-ával is tud száguldozni a levegőben, ami 2,1 machnak, vagyis a hangsebesség 2,1-szeresének felel meg.

Mindez azt jelenti, hogy a drón mindössze három óra alatt át tudná repülni a Csendes-óceánt, nem mellesleg a szerkezet teljesen úgy néz ki, mint egy földönkívüli űrhajó, bár a fedélzetén egyetlen mandulaszemű szürkét sem találni.

Hiába a jármű borsos, 9-16 millió amerikai dolláros árcédulája, egyre többen jelentkeztek érte, és már több mint száz előrendelést adtak le rá. A leendő tulajdonosok kilétét nem fedték fel, ám feltételezhető, hogy a nagyhatalmak védelmi minisztériumai foglalhatták le az egységek többségét.

Mint ahogyan szinte minden egyes drónt, úgy az Arrow-t is arra tervezték, hogy távirányítással gördülékenyen működjön, ezen felül azonban autonóm módon is képes végrehajtani különféle feladatokat egy nagyobb misszió keretein belül.

Fotó: Kelley Aerospace

Egyes források elmondása szerint két UAV prototípust is tesztelnek a Kelley Aerospace jóvoltából az Egyesült Államokban és Svédországban. Miközben az USA 2003-as iraki inváziója során mindössze néhány drónt használtak fel, napjainkban több mint 7 ezer UAV-t alkalmaznak különböző amerikai hadszíntereken.