Veszélyes higanyszinteket mértek az Amazonas halaiban

not image

Kulcsár Péter

2020.augusztus.2 - 15:24

A legújabb kutatásból kiderült, hogy a brazíliai Amapa halpopulációjának majdnem egyharmadánál jelen volt magasabb koncentrációban a folyékony nehézfém.

A legújabb kutatásból kiderült, hogy a brazíliai Amapa halpopulációjának majdnem egyharmadánál jelen volt magasabb koncentrációban a folyékony nehézfém.

Az International Journal of Environmental Research and Publich Health tudományos lapban megjelent tanulmány a WWF és a helyi egyetemek kollaborációja nyomán készült. Rájöttek, hogy ragadozó halak esetén 77,6%-uk, mindenevőknél 20%-uk, növényevőknél pedig 2,4%-uk szervezetében lelhető fel a káros anyag.

Összesen 428 halból gyűjtöttek mintákat Amama öt régiójából, amely Észak-Brazíliában található, a Francia Guyana-i határhoz közel. A higany detektálásához hidegpárás atomfluoreszcens spektrométert használtak, amellyel meg tudták állapítani a pontos koncentrációt.

“Hétből négy halfaj emelkedett higanyszintet mutatott, ami nem jó hír, hiszen ezek az élőlények számítanak a térség emberek által leggyakrabban elfogyasztott táplálékforrásának.”

olvasható a tanulmányban.

A pirapucu, a tucunare és a trairao halfajoknál mutatták ki a legnagyobb mértékű higanyszinteket, mindegyiküket a brazil bennszülöttek konyhájának fő alapanyagaként tartják számon.

A pirapucuban például 2,1 mikrogrammnyi higanyt találtak egy gramm húsban, ami azt jelenti, hogy ha ebből a halból bárki megeszik 200 grammnál többet, azzal potenciális egészségi károsodást okozhat magának.

A publikációban megemlítik, mennyire negatív hatással van az Amazonas régióra az úgynevezett kisipari aranybányászat (AGSM), melynek hatására nemcsak az erdőségek kiirtása jár a csúcsponton, hanem a vizek szennyezése is.

Az AGSM következtében növekedhetett meg a higany koncentrációja is, hiszen az arany kivonása során ezt a folyékony fémet alkalmazzák földdel és kőzetdarabokkal való keverés közben. Az arany könnyedén hozzátapad a higanyhoz, így később az utóbbi elpárologtatásával kinyerhető a színtiszta, értékes nehézfém.

Ha tovább folytatódnak ezek a tevékenységek, azzal komoly bajba sodorhatják a helyi őslakosokat, akik napi szinten fogyasztják a fertőzött halakat. Ahhoz, hogy meg lehessen ezt akadályozni, azonnal lépni kellene, ez viszont szinte lehetetlen, hiszen Brazília északi területének aranymosóit a helyi maffia és kartellek tartják uralmuk alatt.

Ne hagyd ki:

https://liner.hu/eloszor-tettek-mernokok-magnesesse-egy-nem-magneses-anyagot-1231724/