Vérmintából is kimutatható a depresszió

Illusztráció/MTI/Koszticsák Szilárd
not image

Kulcsár Péter

2021.április.11 - 19:22

Az elmúlt évtizedekben jelentős előrelépéseket tettek pszichiátriai kutatások terén, szakértők pedig nemrég bebizonyították, hogy akár egy egyszerű vérteszttel is diagnosztizálhatóak bizonyos lelki betegségek.

A Molecular Psychiatry tudományos folyóiratban közzétett tanulmány során kutatóknak sikerült néhány kulcsfontosságú biomarker segítségével vérmintákból megállapítaniuk a depressziót.

Az Indianai Orvosi Egyetem tudósai szerint a módszernek köszönhetően időben detektálni lehet a pácienseknél a mentális rendellenességeket, ezáltal sokkal precízebb és célzott terápiát lehetséges náluk alkalmazni a gyógyulás érdekében.

A tanulmány főszerzője, Alexander Niculescu kiemelte, a 19. század óta óriási fejlődésen ment keresztül a pszichiátria, napjainkban pedig már olyannyira intenzív kísérletek zajlanak a témakörben, mint például onkológia terén.

A vérminták elemzését kiegészíti a személyek cirkadián ritmusának megfigyelése is, így ezen két tényező folyamatos nyomon követésével felállítható a diagnózis, és személyre szabottan megkezdhető a gyógyszeres vagy viselkedésterápiás kezelés.

“Habár a bipoláris zavarra szerettünk volna megalkotni egy speciális vérvételi eljárást, végül a depressziót tudtuk szinte száz százalékos pontossággal kimutatni. A vérben található biomarkerek nemcsak a pszichiátriában, hanem az orvostudomány egyéb szakterületein is fontos tényezőnek számítanak” – tette hozzá Niculescu.

Ha minden jól halad, akkor a szakember véleménye szerint további kísérletekkel bizonyíthatják a vértesztek hatékonyságát, így egy vadonatúj diagnosztikai opcióval bővülhet a pszichiáter szakorvosok tárháza.