Clouds
21 Budapest
Dollár
368,35 Ft
Euró
394,34 Ft
Font
441,48 Ft
Bitcoin
23,093 $

Verhofstadt kiszámolta: ennyi eu-s pénz visszatartásába kerülne egy-egy magyar vétó 

Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (elöl b2) az Európai Unió tagállamai és a nyugat-balkáni országok csúcstalálkozóján Tiranában 2022. december 6-án. A kormányfõ mellett António Costa portugál miniszterelnök (b). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Belföld
not image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

A belga politikus következetes abban, hogy el kell törölni az országok vétójogát az Európai Uniós döntéshozatalában. 

Még a korábbi viták sem zárultak le Magyarország és az Európai Unió között, máris itt egy újabb: az EU hitelfelvételt javasolt Ukrajna támogatására, mire Magyarország közölte, hogy nem, ezt nem tudja támogatni. 

Soron kívül USGS: eddig legalább 100 utórengés volt Törökországban

Orbán Viktor viszont elmondta:

„Magyarország – bilaterális alapon – kész pénzügyi segítséget nyújtani Ukrajnának. Nem vétóztunk, nem zsaroltunk. De meg akarjuk győzni az EU-tagállamokat arról, hogy nem a közös uniós adósság a megoldás”. 

A baloldali-liberálisok azonban egyértelműen úgy tálalják az ügyet, hogy az nekik megfeleljen, és ismét bele lehessen rúgni Magyarországba, és el lehessen mondani, hogy mi egyáltalán nem vagyunk szolidárisak Ukrajnában, Orbán pedig Putyin pincsije. 

Az uniós vétójog a nemzeti szuverenitás alapköve 

Azonban van itt egy másik probléma, az, hogy Magyarország úgy lépett be az Európai Unióba, hogy tudta, bizonyos fontos döntések meghozatalánál élhet a vétójogával. Ez természetesen nem tetszik az Európai Egyesült Államok rajongóinak, ezért szeretnék, ha a vétó intézménye (és ezzel együtt a tagállami szuverenitás) megszűnne. 

A Mandiner szúrta ki Guy Verhofstadt belga liberális politikus posztját a Twitteren, aki elkötelezett híve a vétó eltörlésének, most pedig azt szeretné, hogy minden egyes vétóval való „fenyegetéssel”  duplázzák meg a Magyarországtól visszatartott uniós pénzeket. 

„Egy vétó: 5,8 milliárd euró. Két vétó: 11,6 milliárd euró. Három vétó: 23,2 milliárd euró. Az uniós szuverenitás nem eladó”

– írta.