Valódi véraláfutások keletkeznek a mesterséges robotbőr felületén

Hongkongi Egyetem
not image

Kulcsár Péter

2021.június.18 - 07:24

Óriási áttörést sikerült elérniük kutatóknak, megalkottak ugyanis egy olyan mesterséges bőrfelületet, amely teljes egészében leszimulálja az emberi sérüléseket.

Elég egy nagyobbat ráütni, vagy nyomás alá helyezni, illetve megkarcolni az újonnan kifejlesztett robotbőrt, a benne található hidrogél azonnal lila foltot képez a sérülés helyén, a végeredmény pedig úgy néz ki, mintha egy élő embert sebesítettünk volna meg.

A Hongkongi Egyetem mérnökei által kreált szerkezet különösen hasznos segítség lehet azok számára, akik például művégtagokkal élnek, és nem jutnak el azok a fontos információk a központi idegrendszer hibás működése révén az agyukba, hogy éppen milyen erőhatások érték a protézist – a visszajelzésnek köszönhetően specifikus módon megoldható az is, hogy enyhén ugyan, de mégis észlelhessék a fájdalmat.

Más szóval, nem csupán Terminátor-szerű robotok használhatják majd a jövőben ezt a mesterséges hámréteget, hanem emberek is, sőt korszakalkotó eljárásként bevethetik a bőrt azoknál, akik rászorulnak.

Még egy hasznos, egyben érdekes funkciója a mesterséges bőrnek, hogy még a legerősebb nyomás hatására sem mindig lila folt alakul ki a felületén, helyette azt is el lehet érni, hogy mindössze apróbb karcolások jelenjenek meg, amelyek az idő előrehaladtával eltűnnek.

A bőr egyelőre még a tesztelési szakaszokban jár, a koncepciót jelenleg különféle ellenőrzéseknek vetik alá, legutóbb apró fémdarabokkal ütköztették össze, valamint megnézték, milyen tűréshatárt lőhetnek be a szerkezetnek.

Egyelőre nem tudni, pontosan milyen specifikációi lehetnek végül a mesterséges hámrétegnek, de ha sikerrel zárulnak az előzetes kísérletek, akkor könnyen elképzelhető, hogy a végletekig finomítani fognak rajta, így minden idők egyik leghasznosabb robotszervét állíthatják elő.