Mindennek ellenálló Vasember-ruhát terveztek a tajvani katonáknak

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. október 26. - 23:09

Az úgynevezett tajvani Ironman-projekt keretében olyan speciális ruhákat terveztek meg helyi mérnökök, melyekkel 6 km/h-ás sebességgel gyalogolva is tudnak nehéz tárgyakat cipelni.

A tajvani hadsereg bemutatta saját fejlesztésű, akkumulátorral működő exoszkeletonját, vagyis külső csontvázát, ami képes a katonákat plusz ellenállóképességgel felruházni, nem beszélve arról, hogy a különleges köpeny segítségével még a legnehezebb tárgyakat is könnyedén magukkal tudják vinni.

Az 1.0-ás verziójú Vasember-ruha fejlesztési költsége 5,7 millió amerikai dollárra rúgott, ami kicsit soknak tűnhet, ám fontos kiemelni, hogy egy meglehetősen új technológiáról van szó, amit az Egyesült Államokon kívül eddig csak Japánban teszteltek.

Az exoszkeleton 2022-re készülhet el teljesen, és ha minden az előzetes tervek szerint alakul, akkor jövő év végén már élesben is bevethetik olyan hadszíntereken, amelyeket korábban nehezen tudtak megközelíteni szárazföldi alakulatok – írta a South China Morning Post.

A katonák a külső csontváznak köszönhetően még akár mázsás terheket is cipelhetnek, mivel a szerkezet leveszi a terhet a lábukról és a térdükről, ezáltal jelentősen növelhető az agilitásuk, és anélkül elvégezhetik a kiszabott feladatokat, hogy különösebben elfáradnának.

A tervezők nem állnak majd meg az 1.0-ás prototípusnál, a 2.0-ás verziót 2023-ban szeretnék bemutatni, ami már az előd egyik masszívabb, sokkal kiforrottabb és ellenállóbb változata lesz, nagyobb teherbírással és természetesen könnyebb kezelhetőséggel.

A Vasember-ruhát egyébként egy pazar show keretében leplezték le, mely során egy katona egyenként 100 kilogrammos fémsúlyokkal végzett guggolásokat bárminemű erőfeszítés nélkül – mondhatni bele sem izzadt az egyébként rendkívüli fizikai állóképességet igénylő mozdulatsorba.