Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,41 Ft
Euró
394,09 Ft
Font
460,21 Ft
Bitcoin
62,175 $

Vasárnap a legmelegebb órákban 20,9 Celsius-fokig melegedett fel a levegő

Ezen értéket Gyomaendrőd Gyoma állomáson mérték. Az adatok azt bizonyítják, hogy országos és fővárosi melegrekordok dőltek meg vasárnap is.

Fotó: Unsplash / Illusztráció
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

Február 10-éről 11-ére virradóra egy peremciklon érte el hazánkat – közölte a HungaroMet Zrt. hétfőn a honlapján. Mint írják, a ciklon előterében erős, délnyugatias áramlással érkező meleg levegő következtében ismét több új melegrekord született. A tájékoztatásban azt is kifejtik: vasárnap a legmelegebb órákban Gyomaendrőd Gyoma állomáson 20,9 Celsius-fokig melegedett fel a levegő.

Ez kevéssel múlta felül az 1958-ban Ásotthalmon mért 20,1 fokos, korábbi országos napi maximum hőmérsékleti szélsőértéket. Emellett Sándorfalva Tiszapart állomáson olyan enyhe volt az éjszaka, hogy a hajnalban regisztrált 12,8 fokos érték új országos napi legmagasabb minimum-hőmérsékleti rekord lett. A korábbi rekordot, 9,4 fokot még 1958-ban regisztrálták, Pannonhalmán – teszik hozzá. Soron kívül Eltiltást kapott a Ferencváros edzője, Sztankovics

Ám a tájékoztatásból az is kiderül, hogy a főváros sem maradt ki a „rekordözönből”: a ciklon éjszakai érkezése előtt, még szombaton Ferihegyen 15,5 fokot rögzített a mérőműszer, amellyel új fővárosi napi maximum-hőmérsékleti rekord született. Előtte a Gellérthegyen mért 15,3 fokos érték tartotta a rekordot – részletezik. Vasárnap hajnalban pedig Lágymányoson csak 9 fokig hűlt le a levegő, ami azt jelenti:

Ezzel új fővárosi napi legmagasabb minimum-hőmérsékleti rekord született. A korábbi, 6,5 fokos rekordot szintén Lágymányos tartotta, ahol 2007-ben regisztrálták ezt az értéket – áll a HungaroMet tájékoztatásában. A Facebook-oldalukon közzétett posztban pedig kiemelték, hogy a múlt héten 6 napon dőlt meg valamilyen hőmérsékleti rekord.

Erről mi is beszámoltunk már korábban több cikkben. Például megírtuk, hogy múlt szombaton is folytatódott a rendkívül meleg időjárás: akkor Szeged külterületi állomásán 20,2 Celsius-fokos maximum hőmérsékletet mértek. Múlt kedden pedig a fővárosi melegrekord, továbbá a napi legmagasabb széllökés több mint 60 éves rekordja is megdőlt.

Egyre több állam sürgeti, hogy az iskolákban tiltsák be a telefonokat

Egyre több tanár panaszkodik arra, hogy a diákok filmeket néznek, videókat és fotókat küldözgetnek egymásnak a tanórákon, ahelyett, hogy figyelnének.