Vásárlás: ezekre érdemes odafigyelni, ha a legjobb minőségű bacont keressük
Fontos, hogy a baconszeletek mennyire zsírosak, a csomagolás átlátszó-e, mennyire hosszú az összetevők listája, és mik szerepelnek rajta.
A felvágottak esetében kivétel nélkül igaz, hogy minél magasabb a hústartalma, és minél kevesebb mesterséges hozzávalót tartalmaz, annál jobb minőségű termékről van szó, mégis nehéz megtalálni a legjobbat, mivel a figyelemfelkeltő csomagolások és a színezőanyagok használata megtévesztheti a vevőket.
Emellett a boltok széles választéka is megnehezítheti a választást, bár a baconök piacán kissé más a helyzet. Ennek kapcsán Kovács Péter, a Gierlinger termékeket is gyártó Tamási-Hús Kft. kereskedelmi igazgatója azt mondta, bizonyos tanácsokat szem előtt tartva a vásárlók már azelőtt meg tudják állapítani egy-egy termék minőségét, hogy megkóstolták volna.
Ezt követően elmagyarázta, fontos tudni, hogy a bacon és a szalonna két különböző dolog: utóbbi a sertés bőre alatti elzsírosodott kötőszövetet jelenti, amit árulhatnak bőrrel és bőr nélkül is, míg a bacon oldalszalonnából készült, bőr nélküli és vékonyabb szeletelésű, illetve az sem mindegy, hogyan tartósítják a húst – írta a hirado.hu.
Kifejtette, vásárlás előtt állva elsőként azt érdemes megvizsgálni, hogy a baconszeletek mennyire zsírosak, s rögtön gyanakvásra adhat okot, ha a csomagolás nem átlátszó, ami azt feltételezi, hogy a gyártó rejtegetni szeretne valamit. Emellett a bacon zsíros része ideális esetben 1,5 centiméternél nem lehet vastagabb, de a szín egyáltalán nem mérvadó, ez alapján nem lehet ítéletet mondani róla.
Kovács Péter hozzátette, ha az adott árucikk összetevőinek listája rettentő hosszú, azt rögtön tegyük is vissza a polcra, ugyanis egy jó bacont nem színeznek, és nem adnak hozzá felesleges adalékanyagokat sem, illetve egyes szavaknak (cukor, dextróz, maltodextrin) egyáltalán nem lenne szabad szerepelnie a címkén.