Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
353,21 Ft
Euró
384,44 Ft
Font
451,25 Ft
Bitcoin
67,927 $

Varga Mihály reméli, a főpolgármester idén már hajlandó lesz befizetni a közterheket

Ám ha nem, a kormány az igazságszolgáltatás egyértelmű döntései mentén követi a jog előírásait.

...svg content...Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

„Példátlannak tartom, hogy miközben a főváros polgárai és vállalkozásai eleget tesznek az adózási előírásoknak, addig a főpolgármester fittyet hány rájuk” – fogalmazott Varga Mihály pénzügyminiszter a Világgazdaságnak adott interjújában, amelyből a Magyar Nemzet szemlézett. A szolidaritási hozzájárulás ügyét illetően leszögezte: a kormány nem magára költi ezt, a pénz kistelepülésekhez kerül, amelyek – legalább részben – az alapvető közszolgáltatásaik kiadásait fedezik ebből. „Az elv, hogy a gazdagabbak támogassák a szegényeket, találkozik a társadalom igazságérzetével, Karácsony Gergelyével viszont, úgy látszik, nem” – tette hozzá.

Mint mondta, a főváros részben sem mentesülhet az adófizetés alól, az államkincstár erre alapozva határozott decemberben az inkasszó mellett. „Reméljük, hogy Karácsony Gergely tett egy újévi fogadalmat és ezentúl befizeti az általa vezetett önkormányzatot terhelő adókat. Ha nem, az igazságszolgáltatás egyértelmű döntései mentén követjük a jog előírásait” – jegyezte meg a tárcavezető. De az interjúban a Magyarországnak járó uniós forrásokról is szó esett. Soron kívül Cristiano Ronaldo megint történelmet írt a szaúdi ligában

„A folyamat az utóbbi hetekben felgyorsult, így január 17-éig 520 milliárd forint megérkezett az eddig visszatartott forrásokból” – mondta, hozzáfűzve, hogy a kormány jelenleg azon dolgozik, hogy a még blokkolt források kifizetése is megtörténjen. „Egy eurócentet sem hagyunk veszni” – jelentette ki a politikus. Ezt követően felhívta a figyelmet, hogy 2010-ben csupán az államadósság 3 százalékát finanszírozta a magyar lakosság, manapság ez az arány 21 százalék.

A tárca becslései szerint idén 5,2 százalék lehet az éves infláció, ez a szint ugyanakkor még nem nevezhető alacsonynak, ráadásul veszélyeket is hordoz magában. Varga Mihály szerint ugyanis akár egy kisebb világpiaci vagy más megingás is kellemetlen magasságba lökheti a magyar inflációt. „Gazdaságpolitikánknak három szempontot kell szem előtt tartania. Először figyelnünk kell az egyensúlyra például azzal, hogy alacsonyan tartjuk a költségvetés hiányát és tovább csökkentjük az állam adósságát. Másrészt féken kell tartanunk az inflációt, harmadszor pedig olyan gazdasági növekedésre kell törekednünk, amely fenntartható” – magyarázta.

„Ezek a szempontok úgy rendezhetők össze, ha az állam fegyelmezetten gazdálkodik, és fordít a gazdaság élénkítésére, de csak annyit, amennyit – hogy úgy mondjam – a takaró enged” – mutatott rá. Majd arra utalt, „mentsük meg magunkat a korábbi balliberális kormányok hibájától, óvakodjunk a túlköltekezéstől”. Mindemellett hangsúlyozta: egyensúly nélkül a gazdasági növekedés csak látszólagos lehet.

Gyurcsány keményen beszólt Magyar Péternek: „Te egy tőről metszett fideszes politikus vagy”

Gyurcsány Ferenc ismét jelentkezett, ezúttal kedd reggel osztotta ki Magyar Pétert, akit egy tőről metszett fideszes politikusnak nevezett, és egyúttal tehetségtelenebbnek is, mint Orbán Viktor miniszterelnököt