Fontos változtatások lépnek életbe a közétkeztetésben
A Belügyminisztérium új rendelete február 9-től megtiltja több allergén alapanyag használatát az iskolai és közétkeztetési konyhákban.
A közétkeztetés biztonságosabbá tétele érdekében jelentős változások következnek be a magyarországi menzákon. A Belügyminisztérium által kiadott, a Magyar Közlönyben megjelent új rendelet értelmében számos, allergiát okozó összetevő használata tiltólistára kerül.
A szabályozás hátterében egy 2022 januárjában történt tragikus eset áll, amikor egy hétéves gyermek egy iskolai születésnapi ünnepségen bekövetkezett allergiás reakció következtében életét vesztette. Az esetet követően az AllerGéniusz Egyesület kezdeményezte a közétkeztetési szabályok felülvizsgálatát, különös tekintettel a magas allergén kockázatú összetevőkre.
Az új jogszabály konkrétan meghatározza a tiltott összetevők körét. A Magyar Közlönyben közzétett rendeletmódosítás szerint: „az 1169/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet II. Mellékletében felsorolt allergiát vagy intoleranciát okozó anyagok és termékek közül a földimogyorót, a dióféléket, a szezámmagot és a belőlük készült termékeket” tilos felhasználni a közétkeztetésben.
A változások gyakorlati következményeként olyan népszerű ételek tűnnek el a menzákról, mint a diós tészta vagy a szezámmagos bundában sült húsételek. A rendelet hatályba lépésének dátuma 2024. február 9.