Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Válságtanácskozást hív össze az EU a törökországi és szíriai földrengés miatt

Fotó: EPA/REFIK TEKIN
Európa

Szabó Kata

Szerkesztő

Több területen is segítséget nyújtana az Európai Unió a halálos földrengést elszenvedő Törökországnak és Szíriának.

A BBC értesülései szerint a Törökországot és Szíriát sújtó földrengéseket követően válságtanácskozást hív össze az Európai Unió. A terv szerint a találkozó célja, hogy megvitassák az érintett régiók uniós támogatási intézkedéseinek összehangolását.

Soron kívül A Vatikán szerint Ferenc pápa szombaton elhagyhatja a kórházat

Az ehhez hasonló üléseken általában részt vesznek az érintett uniós intézmények és a válság által érintett valamennyi tagállam képviselői.

Az EU egyben bejelentette azt is, hogy kutató-mentő csapatokat hoz létre és küld Törökországba, és biztosítja a Kopernikusz műholdrendszer szolgáltatásait is az érintett országok számára.

Korábban Josep Borrell uniós külpolitikai és biztonsági főképviselő, valamint Janez Lenarčič válságkezelési biztos azt mondta, hogy az EU kész támogatni a szíriai érintetteket egy humanitárius segélyprogramon keresztül.

Közben több uniós ország, köztük Magyarország is bejelentette, hogy mentőcsapatot küld Törökországba. Az Országos mentőszolgálat tájékoztatása szerint a csapat hamarosan megérkezik az érintett területre, ahol igyekeznek majd mindenben segíteni.

Magyar sérültről vagy áldozatról egyelőre nem érkezett hír, azt viszont már megerősítették, hogy a Győri ETO női kézilabdacsapata és a Ferencváros korosztályos labdarúgócsapata is Törökországban ragadt.