Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
358,80 Ft
Euró
390,74 Ft
Font
464,18 Ft
Bitcoin
63,952 $

Vajon biztonságos lejárt gyógyszereket szedni?

Ha megfázunk vagy influenzásak leszünk, első dolgunk, hogy feltúrjuk a szekrényt hátha akad egy kósza pirula mellyel csillapíthatjuk az ilyenkor hirtelen fellépő kínzó fejfájást, a köhögést és a további tüneteket.

Egészség/Életmód
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Ha megfázunk vagy influenzásak leszünk, első dolgunk, hogy feltúrjuk a szekrényt hátha akad egy kósza pirula mellyel csillapíthatjuk az ilyenkor hirtelen fellépő kínzó fejfájást, a köhögést és a további tüneteket.

Bizonyára senkinek sem idegen ez a szituáció, ahogy valószínűleg az sem, hogy néha kezünkbe akad egy-egy már lejárt tabletta is. De vajon biztonsággal alkalmazhatók-e a lejárt gyógyszerek? Soron kívül Lázár János reagált az üdítős betiltós sztorira: „Kamu”

Először is, nagyon fontos megjegyezni, hogy a gyógyszerek lejárati ideje nagyban különbözik az élelmiszerekétől, így sokkal körültekintőbben kell eljárnunk ha kezünkbe akad egy lejárt tabletta.

A gyógyszergyártók is ugyanúgy kötelesek feltüntetni a készítmény lejárati idejét, érdekesség azonban, hogy csupán két évre ellenőrzik a szavatosságot, így feltételezhetnénk, hogy akár tovább is elállnak. Klinikai kísérletek sora után megállapítják, hogy mennyi idő alatt bomlanak le a gyógyszer hatóanyagai, továbbá azt is vizsgálják, hogy a készítmény lebomlási termékei mikor kezdenek el felgyülemleni a szervezetben.

Nyilvánvalóan a tárolás is nagyban szerepet játszik abban, hogy meddig áll el egy gyógyszer, azonban hiába tároltuk az előírásoknak megfelelően, ez nem jelenti azt, hogy a lejárati időt követően is fogyasztható. A szavatossági időből kifutó gyógyszerek szedése lehet, hogy csak annyit eredményez, hogy a készítmény az idő múlásával hatástalanná vált és semmi nem történik, de akár veszélyes is lehet. Mindez attól függ, hogy milyen hatóanyagokat tartalmaz.

Íme néhány példa azokra a hatóanyagokra, melyek a lejárati időt követően már egyáltalán nem lesznek effektívek: inzulin, epinefrin, levotiroxin sőt még szemcsepp is ide sorolható.

Mindezek tudatában azt javasoljuk, hogy mindenki szortírozzon a gyógyszeres dobozában, hiszen a lejárt gyógyszereket leadhatjuk szinte bármely patikában, az erre kijelölt gyűjtődobozba, melyeket ezután a környezet károsítása nélkül megsemmisítenek.

Máris megkezdődtek a minimálbér emeléséről szóló egyeztetések - ennyi lehet az emelés mértéke

A Liga Szakszervezetek elnöke szerint a munkáltatók többsége támogatná a 10 százalékos minimálbér-emelést 2025-re.