Ismét akadozik az üzemanyag-ellátás több benzinkútnál, volt olyan is, amit le kellett zárni

Fotó: A Mol Nagykőrösi úti üzemanyagtöltő-állomása Gyálon 2021. november 15-én. A kormány ettől a naptól 480 forintban maximálta a benzin és a gázolaj literenkénti árát három hónapra, a döntést ezt követően vizsgálják felül. MTI/Koszticsák Szilárd
not image

Koós Alexandra

2022. május 29. - 09:42

A benzinkutasok úgy vélik, az új rendelkezés betarthatatlan, amely uniós jogot is sérthet, ezért levelet írtak a miniszterelnöknek.

Több nagy benzinkútnál ismét akadozik az üzemanyag-ellátás, ám olyan kút is volt, amelyet emiatt le kellett zárni, a Shell és a Mol pedig elismerte, hogy egyes töltőállomásaikon tapasztalható lesz némi készlethiány.

Május 26-án lehetett utoljára külföldi rendszámú autóba árstopos üzemanyagot tankolni, ám a benzinkutasok szerint az új rendelkezés betarthatatlan, ezért levelet írtak Orbán Viktornak, amelyben a segítségét kérik.

Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke úgy gondolja, rengeteg konfliktussal fog járni az átállás, emellett „programozva van ennek a rendszernek a bedőlése”. Majd elmondta, perek tízezrei indulhatnak el a benzinkutakat üzemeltető társaságokkal szemben, amiért diszkriminatív módon különböztetik meg a külföldi és a hazai rendszámú gépkocsitulajdonosokat.

Az ellátás már szombaton sem volt zökkenőmentes, mivel több kúton már aznap sem tudtak dízelt tankolni, máshol pedig csak a piaci árú prémium volt elérhető. A kieső importot a Moltól próbálják beszerezni a kutak, ám a megnövekedett igényeket ők sem tudják teljesen kiszolgálni.

Hozzátették, a csütörtöki esti nagy forgalom miatt a határok vagy autópályák mentén még előfordulhat átmeneti készlethiány, ám mindent megtesznek azért, hogy folyamatos legyen az üzemanyag-kiszállítás minden benzinkútra – derül ki az RTL Híradó beszámolójából.

A holtankoljak.hu azonban úgy véli, a következő hetekben a nyári turizmus és a mezőgazdasági munkák miatt akkor is nőni fog a kereslet, ha a külföldiek már nem ide járnak tankolni.