Riasztó ütemben terjed az Egyesült Államokban egy halálos gomba

Fotó: Unsplash/Timothy Dykes A kép illusztráció.
Észak-Amerika
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Candida auris elnevezésű gombát még 2009-ben fedezték fel Ázsiában, az USA-ban pedig először 2016-ban jelentették. Csakhogy a fertőzések száma az Egyesült Államokban 2020 és 2021 között 95 százalékkal növekedett.

A Sky News jelentése szerint egy amerikai kormányzati jelentésben figyelmeztettek, egy gyógyszerrezisztens és potenciálisan halálos gombafajta terjed riasztó sebességgel az amerikai egészségügyi intézményekben.

Az amerikai CDC kutatóinak jelentése szerint a Candida auris gomba különösen a legyengült immunrendszerű embereknél okozhat súlyos megbetegedést.

Először 2016-ban fedezték fel a gombát az Egyesült Államokban, ám a jelentés szerint azóta riasztó mértékben emelkedett a diagnosztizált emberek száma, valamint azok száma, akiknél a szűrővizsgálatok során megállapították, hogy hordozzák a gombát szervezetükben.

Dr. Meghan Lyman, a CDC gombabetegségekkel foglalkozó részlegének főorvosa szerint a növekedés, „különösen az utóbbi években, valóban aggasztó számunkra”:

„Nemcsak a folyamatos fertőzéssel érintett területeken, hanem új területeken is növekedést tapasztaltunk.”

Dr. Lyman hangsúlyozta továbbá, hogy egyre jobban aggasztja a gombaminták növekvő száma, melyek abszolút ellenállnak az ellenük alkalmazott szokásos kezeléseknek és terápiáknak. Ezen a ponton a szakértő rámutatott, nem akarják azt, hogy azok az emberek, akik látták a The Last of Ust, azt gondolják, hogy „mind meg fogunk halni”. November óta 12 ember fertőződött meg Mississippi államban, és az állam egészségügyi minisztériuma szerint négy „potenciálisan összefüggő haláleset” történt.