Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,27 Ft
Euró
381,85 Ft
Font
445,00 Ft
Bitcoin
43,286 $

USA: „túlságosan sok” palesztin halt meg és szenved

Az USA szeretné, ha Izrael sokkal határozottabban járna el a civilek ügyében, miközben a Hamásszal háborúzik.

Fotó: Izraeli légicsapásban összedőlt lakóház romjai között keresnek túlélőket és áldozatokat palesztinok a Gázai övezet középső részén fekvő Magazi menekülttáborban 2023. november 5-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én támadást indított Izrael ellen, az izraeli haderő pedig azóta támadja a Hamász katonai létesítményeit a palesztinok lakta övezetben. Izraelben több mint 1400 ember életét vesztette, az izraeli válaszcsapások több mint 9400 palesztin halálát okozták a Gázai övezetben. MTI/EPA/Haiszam Imad
Közel-Kelet

Takács Petra

Szerkesztő

Kevesli az izraeli lépéseket a civil áldozatok korlátozására a Gázai övezetben az amerikai külügyminiszter. Antony Blinken erről kilencnapos diplomáciai körútjának végén beszélt pénteken.

A külügyminiszter a Közel-Kelet és Ázsia több országát érintő útja végén az indiai Új-Delhiben kijelentette, hogy „túlságosan sok” palesztin halt meg és szenved, miközben Izrael kíméletlenül folytatja a háborút a Hamász ellen a Gázai-övezetben.

Antony Blinken elismerését fejezte ki Izraelnek, hogy formálisan is bevezette a napi humanitárius szüneteket a műveleti területen, lehetővé téve a civilek számára a távozást, valamint, hogy az izraeli vezetés egy második biztonságos menekülési folyosó is megnyitott.

Emberéleteket fognak megkímélni

Hozzátette, hogy az izraeli lépések „emberéleteket fognak megkímélni és több segély eljutását teszi lehetővé a szükséget szenvedő palesztinok számára, ugyanakkor sokkal többet kell még tenni a polgári lakosság védelmében, és annak érdekében, hogy a humanitárius segítség elérjen hozzájuk”.

Antony Blinken hozzátette, hogy az Egyesült Államoknak vannak további ötletei az izraeliek számára, hogy miként lehetne további előrelépést elérni, és ezeket megosztotta velük. Az amerikai külügyminisztérium pénteken tovább szélesítette a külföldön tartózkodó amerikaiak számára kiadott globális biztonsági figyelmeztetést.

Jelenleg már a világ országainak több mint felére van érvényben valamilyen fokozatú felhívás. 21 országra vonatkozóan a legmagasabb szintű a figyelmeztetés, ami a „Ne utazzon!” felhívást takarja, ide tartozik a Gázai-övezet és Libanon. Az utazás megfontolását a világ 20 országára vonatkozóan javasolja a külügyminisztérium, köztük Izrael és Ciszjordánia.

A kiadott figyelmeztetések a Közel-Kelet esetében háborús cselekmények, illetve terrortámadás és zavargások veszélye miatt vannak érvényben. A világ 70 országára vonatkozóan második fokozatú a figyelmeztetés él, amiben fokozott körültekintésre kéri az oda utazó amerikai állampolgárokat a külügyminisztérium.

(MTI)