Clouds
21 Budapest
Dollár
367,50 Ft
Euró
394,61 Ft
Font
442,31 Ft
Bitcoin
22,871 $

Tizenkét kör után sincs az USA képviselőházának új elnöke

TÉMÁK:
#szavazás #USA
Fotó: Kevin McCarthy kaliforniai képviselő, az amerikai képviselőház republikánus képviselőcsoportjának vezetője és házelnökjelöltje a tisztségről tartott választás negyedik napjára érkezőben nyilatkozik a kongresszus washingtoni épületében, a Capitoliumban 2023. január 6-án. Az amerikai félidős kongresszusi választások eredményeképpen létrejövő képviselőházban a republikánusoknak többségük van. MTI/EPA/Michael Reynolds
Észak-Amerika

Takács Petra

Szerkesztő
TÉMÁK

Folytatódik a szenvedés, a tizenkettedik fordulóban sem tudták megválasztani az USA képviselőházának új elnökét.

A 12. fordulóban sem tudták megválasztani az Egyesült Államok képviselőházának új elnökét, ugyanakkor a pénteken tartott első szavazás elmozdulást jelzett a negyedik napja húzódó folyamatban Kevin McCarthy, a republikánusok többségének támogatását élvező jelölt sikere felé.

Soron kívül 3600 fölé emelkedett a törökországi földrengés halálos áldozatainak száma

A republikánus képviselőcsoportot vezető Kevin McCarthynak az abszolút többséget most sem sikerült elnyernie, de eddigi ellenzői közül többeket maga mellé állított. Párttársai közül 213-an mellette, 7-en ellene szavaztak.

A demokraták – csakúgy, mint eddig minden fordulóban – egységesen, mind a 212-en képviselőcsoportjuk vezetőjére, Hakeem Jeffriesre voksoltak. A 12. szavazást megelőzően a képviselőházi többséget adó republikánusok tagok közül a kaliforniai Mike Garcia érvelt Kevin McCarthy mellett: megválasztását a törvényhozás előtt álló feladatok megkezdésének szükségességével indokolta.

Mike Garcia egyben köszönetet mondott a kongresszus épületében, a Capitoliumban dolgozó biztonsági személyzet munkájáért, amivel utalt arra, hogy pontosan két éve, 2021. január 6-án zajlott le a törvényhozás megtámadásába torkolló zavargás Washingtonban.

Az évfordulón Joe Biden elnök kitüntetést – elnöki érmet – adományozott a törvényhozás épületét és az alkotmányos rendet védelmező személyzet, köztük a rendőrség 12 tagjának. Az Egyesült Államok 118. kongresszusa kedden ült össze. A képviselőházban a republikánusok 222-212 arányú szavazati többségben vannak, egy szék üres, mert az arra novemberben megválasztott képviselő időközben elhunyt. A felsőházban – a szenátusban – a demokratáknak van 51-49 arányú többségük.

(MTI)