Az USA arra ösztönzi a szövetségeseket, hogy még több fegyvert adjanak Ukrajnának

Fotó: Lloyd J. Austin amerikai védelmi miniszter (b2), Mark Milley, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke (b) és Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter (j) részt vesz az Ukrajnáról tartott nemzetközi tanácskozáson Ramsteinban, az Egyesült Államok németországi légi támaszpontján 2022. április 26-án. MTI/EPA/Ronald Wittek
not image

Hujber Dávid

2022. április 27. - 07:54

Az amerikai védelmi főnök szerint a háború sebességével kellene haladniuk Ukrajna katonai támogatásával, mivel az oroszok nem vesznek vissza.

Az USA eddig minden más országnál több fegyvert adott Ukrajnának az ukrajnai háborúra. A folytatásban is újabb fegyvercsomagokat fognak küldeni, és mivel Oroszország nem lassít, még több támogatásra lehet szükség.

Kedden Németországban több mint 40 ország ült össze, hogy ezekről a kérdésekről egyeztessen. Az amerikai védelmi főnök arra sürgette Ukrajna szövetségeseit, hogy a háború tempójával haladjanak előre, így több fegyvert juttatnának el Kijev részére.

Közvetlen azután hangzott el az amerikaiak felhívása, hogy az orosz erők Ukrajna keleti és déli részén is újabb támadásokat indítottak. Többen attól tartanak, hogy a háború átlépheti az ország határait, és új frontok nyílhatnak.

Időközben a szomszédos Moldovában lévő transzdnyeszteri szakadár régiót robbanások rázták meg, ami kapcsán az ukrán hatóságok azt mondták, egy orosz rakéta egy stratégiai fontossággal bíró hidat is eltalált. Ez a híd kötötte össze az ukrajnai Odessza kikötővárost a szomszédos Románival, amely NATO-tag is.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter fontosnak tartja, hogy további segítséget adjanak Ukrajnának, és ezt az összes jelenlévőnek hangsúlyozta a németországi találkozójuk ideje alatt. „A háború sebességével kell haladunk. Természetesen nem akarjuk, hogy a konfliktus tovább fejlődjön.” – idézte az amerikait a CNN.