Kína bemutatott egy űrrakétát, amellyel 2025-ben beindíthatják az űrturizmust

Space Transportation
not image

Kulcsár Péter

2022. január 28. - 19:59

A kínai Space Transportation vállalat olyan szárnyas rakéta fejlesztésébe kezdett, amellyel megvalósítható a turisták napi rendszerességgel történő űrbe való szállítása.

A cég egy olyan nagy sebességű szárnyas rakétát fejleszt, melynek előállítási költsége sokkal olcsóbb, mint a műholdakat szállító moduloké, ezenfelül jóval gyorsabb, mint a hagyományos repülőgépek – írta a Space News portál.

Az űrrepülőgép célja az lesz, hogy szuborbitális utazás révén gyors szállítást biztosítson azoknak, akik minél hamarabb el szeretnének jutni a Föld egymástól távol eső nagyvárosaiba, továbbá újrahasznosítási szempontokat is figyelembe vesznek majd.

A Space Transportation weboldalán animált utasokkal szemléltetik a teljes procedúrát, akik hatalmas rakétákkal hajtott, szárnyakkal ellátott repülőgépekre szállnak fel. Kilövés után a főmodul leválik a szárnyról, majd folytatja útját, végül a célállomáshoz érve óvatosan leereszkedik, kitárja függőleges lábait, ezt követően pedig landol a futópályán.

A földi teszteket először 2023-ban tervezik végrehajtani, míg 2024-ben lebonyolíthatják az első repülést, 2025-ben pedig már élesben is bevethetik a nem mindennapi űrrepülőt.

Ha minden az előzetes tervek szerint halad, akkor 2030-ra kiépíthetnek egy olyan szolgáltatást, melynek révén fenntartható rakétákkal, többszöri újrafelhasználás mellett, napi rendszerességgel, már-már tömegközlekedés szintjén szállíthatnak embereket a világűrön keresztül egymástól több ezer kilométerre lévő helyszínekre.