Dollár
431,58 Ft
Euró
423,16 Ft
Font
481,21 Ft
Bitcoin
19,367 $

Ukrajna szerint nem igaz, hogy Oroszország kilőtt két amerikai tüzérségi rendszert

Fotó: Ukrán katonák harcálláspontjukon, a Harkiv közelében húzódó orosz fronton 2022. július 2-án. MTI/AP/Efrem Lukackij
not image

Hujber Dávid

2022. július 6. - 18:34

Ukrajna hamis információ terjesztésével vádolta meg Oroszországot, miután Moszkva azt állította, hogy kilőttek két nyugati rakétarendszert, amit az USA szállított le az ukrán hadsereg részére.

Mint arról korábban beszámoltunk, Oroszország azt állította, hogy két HIMARS-t is a levegőbe repített, addig az ukránok szerint ez nem igaz. A kiadott közleményben az szerepel, hogy orosz propagandisták aktívan terjesztik a hamis információkat a tüzérségi rendszer állítólagos megsemmisítéséről.

Soron kívül Denisz Pusilin: Ukrajna már képtelen az önálló döntéshozatalra

A közleményben hangsúlyozták, mindez nem felel meg a valóságnak, és ez az egész nem más, mint egy koholmány az oroszok részéről. Oroszország nem először állította azt, hogy kilőtt hasonlóan fontos nyugati fegyvereket, amiket időközönként az ukránok cáfoltak.

Most is ezt tették, annak ellenére, hogy az oroszok videót is közöltek a támadásról, de azt a CNN sem tudta beazonosítani, hogy a videóban valóban HIMARS-ok szerepelnek. A CNN az ukránok állítását sem tudta függetlenül ellenőrizni, csak annyit tudni, hogy a két fél egymásnak ellenkező információt állít.

Az USA vállalta, hogy összesen 8 ilyen rendszert küld Ukrajnába, és legalább 4 már aktív szolgálatot tölt be a fronton. Más nyugati fegyverek is vannak az ukránok birtokában, amikkel nagy csapást lehet mérni az oroszokra, ezek szintén olyan fegyverek, melyekkel messziről és pontosabban tüzelhetnek.

Az ukránok azt mondják, a HIMARS-ok folyamatosan pusztító hatással bírnak az ellenség stratégiailag fontos pontjaira, ami a felszerelések, a személyzet és a támogatások hatalmas veszteségéhez vezet.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.