Újabb fontos mérföldkő a Pfizernél, zöld jelzés a 12 és 15 közöttiek oltására Amerikában

Fotó: Somogyi Nóra asszisztens oltáshoz készíti elő a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcinát a Békés Megyei Központi Kórház, Dr. Réthy Pál Tagkórház egyik oltópontján Békéscsabán 2021. május 10-én.
not image

Hujber Dávid

2021.május.11 - 06:43

A vártnak megfelelően az amerikai hatóságok zöld jelzést adtak a vakcina használatára a 12 és 15 év közötti gyerekek körében.

Mint ismeretes, a Pfizer oltóanyagával egy ideje már a 16 és 18 év közöttieket is oltják, nemcsak a náluk idősebbeket. Ezen a héten Magyarországon is beindul a 16 és 18 év közötti fiatalok oltása, ami egy következő mérföldkő lesz hazai szinten.

Egy ideje már tudhattuk, hogy a Pfizer jóváhagyásra vár a 12 és 15 év közöttiek oltását illetően, ami most meg is érkezett az FDA részéről. Mint arról a CNN is beszámolt, ez az első COVID-19-vakcina az Egyesült Államokban, amit ezen fiatalok csoportjában is engedélyeztek.

Korábban ez a folyamat ugyanúgy lezajlott a 16 évesnél idősebbek körében is, most pedig elérhetővé vált a még fiatalabbak oltása. Egy ideje már zajlottak a háttérben az ezzel kapcsolatos vizsgálatok, és március végén közölték, hogy a klinikai vizsgálat kimutatta, a Pfizer vakcinája a 12-15 éves korú gyermekeknél100%-os hatékonyságot mutat.

Mindez azt is jelentheti, hogy később minden bizonnyal Európában, így Magyarországon is olthatóak lesznek a 12 és 15 év közöttiek. Az amerikai jóváhagyással az ország lakosságának további 5%-a vált olthatóvá, ami közel 17 millió embert jelent, így számukra is elérhetővé válik a COVID-19 elleni oltás.

Újabb nagyon fontos vakcinaszállítmány érkezett Magyarországra

Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a kiterjesztett engedélyeztetéssel az Egyesült Államok lakosságának már 85%-a jogosult a vakcinára. A következő oltható csoport a 2 és 11 év közötti gyerekek lehetnek, akiknek az oltását egy hasonló hivatalos procedúra végén hagyhatják jóvá.

A Pfizer az elmúlt héten közölte, hogy várhatóan szeptemberben nyújtják be az ezt a korcsoportot érintő sürgősségi engedélyeztetést. A vakcina biztonságossági és hatékonysági vizsgálata már a 6 hónapos és 11 év közötti gyermekeknél is folyamatban van.