Újabb állam tiltja be a kozmetikumok állatkísérleteit, Kína is enyhít a szabályokon

Fotó: Andyone/Unsplash
Egészség/Életmód
not image

Kornis Vivien

Szerkesztő

Virginia állam teljes mértékben betiltaná az állatokon végzett szépségápolási célú kísérleteket, hosszú küzdelmek után pedig Kína is enyhít a szigorú követelményein, amelyek az országba importált kozmetikumokra vonatkoznak.

Virginia az USA negyedik államaként teljesen betiltja azokat a kozmetikumokat, amelyeket állatokon teszteltek. Ralph Northam kormányzó aláírta a törvényjavaslatot, amely mind az állatokon végzett kozmetikai célú kísérleteket, mind azokat a már forgalomban lévő szépségápolási termékeket tiltaná az államban, amelyek érintettek ilyen tesztekben. 

Soron kívül Lezuhant egy repülőgép Szenicénél, ketten életüket vesztették

Jennifer Boysko szenátor és Kaye Kory képviselő mutatta be először a javaslatot, amely 2022. január 1-el kezdődően megakadályozná, hogy olyan kozmetikai termékeket forgalmazzanak az államban, amelyek esetében állatkísérleteket végeztek.

Az Egyesült Államokban először 2018-ban fogadtak el ilyen törvényt Kaliforniában, ezt követően ugyanebben az évben Nevada és Illinois is megtiltotta az állatkísérletek kozmetikai célú kivitelezését. New Jersey, Maryland, New York, Rhode Island, Oregon és Hawaii fontolgatja, hogy követi a korábbiak példáját.

Ez a fantasztikus hír azt illusztrálja, hogy egyre nagyobb lendületet kap a szükségtelen állatkísérletek elleni harc az Egyesült Államokban és szerte a világban az olyan termékek esetében, mint a samponok, a szempillaspirálok és a rúzsok. A fogyasztók jobban figyelnek rá és megkövetelik, hogy az általuk vásárolt termékeket ne teszteljék állatokon, a szépségipari cégek meghallgatják az igényeiket és megváltoztatják a gyakorlataikat, a törvényhozók pedig megszilárdítják ezeket a változásokat az állandó irányelvek között

– írja Sara Amundson, a Humane Society alapítványának elnöke a döntésről a szervezet blogján

A Cruelty Free International, a vezető állatjogi és hitelesítő nonprofit szervezet szerint a technológiai innovációknak köszönhetően az állatokon végzett kísérleteket elavultnak és ódivatúnak számítanak. A tesztek kritikusai gyakran hívják fel a figyelmet az emberek és a kísérletek alanyaiként felhasznált állatok között, ami ezen gyakorlatokat nagyjából hiteltelenné és eredménytelenné teszi – írja a Live Kindly.

Ráadásul egyre több, nem állatokon alapuló teszt válik elérhetővé és rengeteg olyan alapanyag, összetevő van, amelynek biztonságosságát és hatékonyságát a történelem bizonyítja. A nem állatokon alapuló tesztek gyakran olcsóbban, pontosabbak és gyorsabbak, mint az állatokon végzett kísérletek.

A szigorú követelményeiről híres Kína május 1-el megszünteti az ún. “általános kozmetikumok” állatkísérletekre vonatkozó kötelezettségét, ami szintén óriási lépést jelent az ügyben. Az “általános kozmetikumok” és a “speciális kozmetikumok” között leginkább az a különbség, hogy mit állít a csomagolás, így például a fehérítő hatású, a hajhullást megakadályozó, vagy vadonatúj technológiát hirdető kozmetikumok “különlegesnek” számítanak, míg egy egyszerű hidratáló krém vagy szájfény nem. A Premium Beauty News szerint az új szabályozás a Kínába importált kozmetikumok nagy részét felmenti az állatkísérletek végzése alól.