Új rovarfajt fedeztek fel Ugandában

Fotó: Twenty20
not image

Borbély Fanni

2022. január 28. - 22:22

Egy brit tudósnak köszönhetjük a felfedezést, az új rovarfaj legközelebbi rokonát pedig legutóbb 1969-ben látták utoljára.

Dr. Alvin Helden, az Anglia Ruskin Egyetem (ARU) munkatársa az ugandai esőerdőben, a Kibale Nemzeti Parkban végzett kutatást, a terepmunka során pedig rábukkant egy egyedre, mely a rovarok azon ritka csoportjába tartozik, melynek legutóbb 1969-ben utoljára legközelebbi rokonát.

AZ új rovarfajt a Phlogis kibalensis névre keresztelték, s bár a kabócák alrendjébe tartozik, külsőre kifejezetten hasonlít a molylepkékre, vagy a Magyarországon csak “magyar kolibri” néven emlegetett kacsafarkú szenderre, azonban mérete sokkal kisebb, mint a kabócáké, mindössze 6,5 mm hosszú.

Mikroszkóp alá helyezve Dr. Helden megállapította, hogy a hím rovar olyan szaporítószervekkel rendelkezik, melyek “kis levelekre” emlékeztető formájúak, valamint az is kiderült, hogy ez az új rovarfaj többnyire növényi nedvekkel táplálkozik, ám a rovar a madarak mellett pókok, nagyobb bogarak és darazsak tápláléka is.

Dr. Helden kiemelte, e faj felfedezése azért is számít rendkívülinek, mert legutóbb több mint 50 évvel ezelőtt látták, ráadásul egy másik országban. A rovarok kifejezetten szokatlan megjelenésűek, és nagyon kevés van belőlük, ráadásul egyelőre jóformán semmit nem tudunk róluk., a szakértők azonban minden erejükkel azon vannak, hogy több információt tudjunk meg az új fajról – írja a Sky News, akik képet is közöltek a rovarról a cikkükben.