Clouds
21 Budapest
Dollár
357,68 Ft
Euró
388,81 Ft
Font
442,52 Ft
Bitcoin
23,047 $

Ritka madárra bukkantak Magyarországon

Flickr/Dominic Sherony
Belföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Dél-Alföldön, a Baksi-pusztán két vörhenyes fecskét figyelt meg Nagy Tamás ornitológus.

A főként Dél-Európában, Ázsiában és Észak-Európában előforduló fajt mindezidáig egy 2017-es költőpárt leszámítva csupán húsz alkalommal észlelték hazánkban – tudósított az MTI.

Soron kívül Orbán Viktor: az infláció egy közellenség, amit le kell törni

Nagy Tamás ornitológus az Ópusztaszer mellett elterülő Baksi-pusztán az egyik tanyán költő füsti fecskék közelében lett figyelmes a madarakra, amelyek egy darabig vadásztak, majd elrepültek a környékről.

A vörhenyes fecskék európai állománya Afrikában telel, míg az ázsiaiak Indiába vonulnak a hideg elől. A madár nem ragaszkodik a lakott területekhez úgy, mint például a füsti fecske, síkvidéken hidak alatt, épületekben is költ, valamint sziklák hasadékaiban és barlangokban is fészkel.

A fészek hasonlít a molnárfecske költőhelyéhez – egyetlen különbség, hogy csőszerű bejárónyílással rendelkezik.

A 18 centiméter körüli madár mérete és megjelenése alapján hasonlít a füstifecskére, feltűnő rozsdás farokcsíkja viszont könnyen megkülönbözteti az itt költő rokonaitól. Más fecskefajokhoz hasonlóan a levegőben kapja el a rovarokat.

A faj példányait 1999 és 2015 között csupán nyolc alkalommal figyelték meg Magyarországon, majd 2017-ben Balatonfüreden az egyik szálloda mélygarázsának mennyezetén találtak egy fészkelő párt, melynek három fiókája is kikelt. Ezt követően tizenkét előfordulását rögzítették Vas és Heves megyében, illetve több helyen az Alföldön.