Új gyógyszerrel kezelhetik a magyar kórházakban fekvő koronavírus-betegeket

not image

Kulcsár Péter

2021.február.26 - 17:36

A Semmelweis Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem klinikáin, továbbá a megyei kórházakban is felhasználásra kerülhet a bamlanivimab nevű gyógyszer.

A készítményt korábban a Dél-pesti Centrumkórházban és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben alkalmazták meglepően jó eredményekkel – tudósított az Infostart hírportál.

A bamlanivimab egy monoklonális antitest, melynek előállításához fertőzésen átesett és felgyógyult covid-páciensek vérplazmáját használják fel. A koronavírus tüskefehérjéje elleni antitest nagyipari mértékben is legyártható.

Szakemberek azt várják a szertől, hogy négyből három páciensnél megakadályozza a koronavírus-fertőzés kórlefolyásának súlyosbodását, valamint a betegek kórházba kerülését.

Vályi-Nagy István, a Dél-pesti Centrumkórház igazgatója elmondta, a bamlanivimab alkalmazása a járóbeteg-ellátásban történik kórházi körülmények között, ugyanis ritkább esetekben súlyos komplikációk léphetnek fel.

A gyógyszert a betegség korai fázisában kell használni, vagyis a tünetek jelentkezését követő első tíz nap során.

Minél hamarabb kapja meg a bamlanivimab terápiát a beteg, annál jobbak a felépülési esélyei. A készítmény három ütemben érkezik hazánkba, a héten 2 400-2 600 ampulla várható.