Nemzetközi reptér került Kína kezébe, mert az állam nem tudta fizetni az adósságát

Hszi Csin-ping kínai elnök, a Kínai Kommunista Párt, a KKP Központi Bizottságának fõtitkára (k) felszólal a vucsangi felkelés 110. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2021. október 9-én. 1911-ben ezen a napon ért véget a Vucsang-felkelés, amely a Csing-dinasztia végét és Kínai Köztársaság megalakulását eredményezte. MTI/EPA/Roman Pilipej
not image

Nagy Noel

2021. december 1. - 23:21

Már meg is van az egyik első áldozata Kína adósságcsapdájának egy nemzetközi repülőtér formájában.

Elvesztette egyetlen nemzetközi repülőterét Uganda, miután nem tudta visszafizetni Kínának az adósságait – írja az India Today. Az afrikai ország reptere, az Entebbe Nemzetközi Repülőtér így kínai kézbe került.

Uganda még 2015-ben a kínai Export-Import (EXIM) Banktól 207 millió dollárnyi hitelt vett fel, két százalékos kamattal, amelyet az entebbei reptér felújítására és bővítésére szántak. A hitel 20 éves futamidővel rendelkezett, hétéves türelmi idővel.

A probléma ott kezdődött, hogy az ugandai kormánynak nem sikerült visszavonnia a Kínával kötött hitelmegállapodást, melyhez fedezetül a repteret csatolták. A probléma azonban a kormány hibás döntésével kezdődött.

A nemzetközi sajtó tudomása szerint ugyanis az ugandai kormány lemondott a hitel biztosítására vonatkozó nemzetközi mentességi záradékról, amely után a kínai hitelező minden nemzetközi választottbírósági eljárás nélkül megszerezhette az Entebbe Nemzetközi Repteret.

Az Ugandai Polgári Repülési Hatóság (UCAA) közleménye pedig arra utalt, hogy a Kínával kötött hitelmegállapodás lehetővé tette, hogy a repteret és más ugandai vagyont el tudják venni a kínai hitelezők úgy, hogy erről az eljárást Pekingben folytatják le.

Matia Kasaija, Uganda pénzügyminiszter a múlt hét folyamán a parlament előtt kért bocsánatot a törvényhozóktól, a kormánytól és a lakosságtól, hogy rosszul bántak a jelentős kölcsönnel, amely miatt elbukták a repteret.

A legfrissebb beszámolók szerint Uganda megpróbálta tavaly újratárgyalni a megállapodás feltételeit, különösen a reptérre elszedésére vonatkozóan, a kínaiak azonban nem voltak ebben partnerek, így maradtak a szerződése eredeti feltételei.