Clouds
21 Budapest
Dollár
359,66 Ft
Euró
389,43 Ft
Font
433,55 Ft
Bitcoin
23,462 $

Uganda 21 nappal meghosszabbítja a karantént az ebola-járvány miatt

Fotó: MTI/EPA/Stringer
Afrika
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Ugandában a járvány szeptember 20-i kitörése óta 141 fertőzöttet regisztráltak, a kormány pedig úgy határozott, meghosszabbítja a karantént a járvány epicentrumában.

Yoweri Museveni ugandai elnök 21 nappal meghosszabbította az ebola-járvány epicentrumának számító két körzetben korábban elrendelt karantén időtartamát, a néphez intézett beszédében pedig hangsúlyozta, hogy a kormány sikerrel reagált a járványra.

Soron kívül Elütött egy embert a metró a Batthyány térnél

Az elnökség az Al Jazeera jelentése szerint szombaton késő este jelentette be, hogy az Uganda középső részén fekvő Mubende és Kassanda körzetekben december 17-ig korlátozzák a ki- és beutazást is. Eredetileg október 15-én rendelték el a 21 napos karantént, majd november 5-én további 21 nappal meghosszabbították.

Ennek célja az volt, hogy a kormány megvédje az eddig elért eredményeket a járványkezelésben, továbbá, hogy megóvják az ország többi részét a járványnak való kitettségtől. Az elnök közlése szerint a kormány járványellenes erőfeszítései sikeresek voltak, kiemelve, hogy a két körzetben már közel két hete egyetlen új megbetegedésről sem jelentettek.

Az elnök egy friss nyilatkozatában hangsúlyozta, még túl korai lenne bármilyen sikert ünnepelni a járványkezelésben, ám elmondása szerint az egészségügyi tisztviselők arról tájékoztatták, hogy “jó úton haladnak”.

Mint ismert, Ugandában szeptember 20-án jelentették be az ebola-járvány kitörését, mostanáig pedig 141 fertőzést regisztráltak, s 55 ember vesztette életét a pusztító betegségben. Az elnök ennek kapcsán kiemelte, noha a járványt sikerült fokozatosan ellenőrzés alá vonni, “a helyzet még mindig törékeny”, hozzátéve, hogy az ország gyenge egészségügyi rendszere és a dezinformációk terjedése “még mindig kihívást jelent”.