Vádat emelt José Mourinho ellen az UEFA az Európa-liga-döntő alatti viselkedése miatt

Fotó: MTI/Kovács Tamás
Sport
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Roma edzője több alkalommal is összetűzésbe keveredett Anthony Taylor játékvezetővel az Európa-liga-döntő alatt és után is.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, José Mourinho, a Roma edzője a budapesti Európa-liga-döntő során több alkalommal is összetűzésbe került Anthony Taylorral, a játékvezetővel, majd később hangosan osztotta meg véleményét a szakemberről, végül pedig a budapesti repülőtéren még a Roma szurkolói is zaklatták Taylort.

A Sky Sports értesülései szerint az UEFA most vádat emelt José Mourinho ellen a „játékvezető elleni sértő/gyalázkodó kifejezésmód használata” miatt, miután a szerdai Európa-liga-döntő során összetűzésbe került Anthony Taylorral. Ahogy arról korábban is beszámoltunk, a Roma menedzsere és stábja a Sevilla elleni budapesti vereség alkalmával többször is sértő módon lépett fel a játékvezetővel szemben.

Mourinho nagyon kiborult

A mérkőzés után a közösségi médiában futótűzként terjedő felvételen pedig látható és hallható volt, ahogy Mourinho a parkolóban káromkodások sorát intézte a játékvezetők felé, és „szégyennek” nevezte a teljesítményüket. Mourinho a mérkőzés utáni sajtótájékoztatóján sem fogta vissza magát:

„Meg kell védenem a srácaimat, és azt kell mondanom, hogy már hozzászoktunk, de mégis nagyon-nagyon nehéz ilyen bíráskodást látni egy európai döntőben. Ez egy intenzív, vibráló mérkőzés volt, egy olyan bíróval, aki spanyolnak tűnt. Állandóan sárga, sárga, sárga, sárga volt.”

A Roma pedig ahelyett, hogy visszalépett volna a Taylorral szembeni kritikájától, csak tovább rontott a helyzeten azzal, hogy az ügyvezető igazgató, Tiago Pinto csütörtökön az olasz médiának úgy nyilatkozott:

„Mi az AS Románál nem akarunk kétségeket ébreszteni a Sevilla érdemeivel kapcsolatban. Úgy gondoljuk, hogy ellenfelünkkel együtt egy nagyszerű döntőt rendeztünk, és a legjobb módon tiszteltük meg az UEFA által felajánlott színpadot. Általában nem szoktuk kommentálni az ilyen típusú helyzeteket, de elemeztük mind a legkirívóbb, mind a kevésbé nyilvánvalónak tűnő eseteket, és egyértelmű, hogy fegyelmi szempontból nem volt kiegyensúlyozott a mérkőzés játékvezetése.”

A Sevilla végül büntetőkkel nyert, ezzel Mourinhót első vereségére ítélve egy európai döntőben, miután egy igen rossz hangulatban telt mérkőzésen az angol bíró, Taylor 14 sárga lapot osztott ki, ami a legtöbb, amit valaha Európa-liga-mérkőzésen kiosztottak, sőt, összesen majdnem 30 percet játszottak le a hosszabbításban. Míg Mourinho ellen egyénileg vádat emeltek, addig mindkét klubot több szabálysértéssel is megvádolta az UEFA, és a szurkolók viselkedése miatt is büntetést szabtak ki.