Ezek a tünetek utalhatnak a Crohn-betegségre

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 13. - 07:26

Ha gyakran tapasztalunk magunkon hasfájást annak ellenére, hogy egészségesen táplálkozunk, meghúzódó betegségekre is gyanakodhatunk.

A Crohn-betegség az emésztőrendszer gyulladásos kórfolyamata. Leggyakrabban a vékonybél utolsó szakaszát érinti, azonban a tápcsatorna alsóbb részeiben, úgymint a vastagbélben és a végbélben is kialakulhat – derült ki az Egészség Kalauz beszámolójából.

A Crohn-betegség jellemző tünete a hasi fájdalom, valamint a szűnni nem akaró, idült hasmenés, valamint a végbélvérzés, az indokolatlan fogyás, valamint a láz is.

A vérzés súlyos és tartós is lehet, ezért gyakran vérszegénység alakulhat ki az érintetteknél. Gyakori a többszörös hiánybetegség a tápanyagok felszívódásának elégtelensége miatt. A betegség lefolyását a heveny fellángolások és a változó hosszúságú tünetmentes periódusok jellemzik.

Ha jelentkeznek a tünetek, mindenképpen forduljunk orvoshoz, aki a következő eszközökkel állítja fel a diagnózist: fizikális vizsgálat (tapintás, kopogtatás, hallgatózás), vérkép, széklet laboratóriumi vizsgálat,felső gyomor-bélpasszázs röntgenvizsgálat báriumpép itatásával, a végbél röntgenvizsgálata báriumos beöntés mellett (irrigoszkópia), vastagbél-tükrözés (kolonoszkópia), kolonoszkópia során vett szövetminta mikroszkópos vizsgálata.

A tápcsatorna betegségét a kóros immunfolyamatok bénításával, valamint a gyulladás csökkentésével lehet kezelni, erre főként aminoszalicilsav származékokat, továbbá szteroid gyulladásgátlókat és immunoszupresszívumokat használnak.

Sajnos megelőzni a Crohn-betegséget nem lehet, kutatók viszont rájöttek, hogy a dohányzás fokozza a rendellenesség súlyosságát és a heveny tünetek fellángolását, ezért a cigarettát el kell felejteniük a pácienseknek.