Speciális immunterápiával enyhíthetőek a Crohn-betegség tünetei

Marburg, 2020. június 8. A Virológiai Intézet egyik mukatársa dolgozik a marburgi Philipps Egyetem laboratóriumában 2020. június 8-án. A marburgi Philipps Egyetem, a Német Fertõzéskutatási Központ (DZIF), a müncheni Ludwig Maximilian Egyetem (LMU) és a Hamburg-Eppendorf Egyetemi Orvosi Központ (UKE) mukatársai közösen dolgoznak a koronavírus elleni védõoltás kifejlesztésén. MTI/EPA/Ronald Wittek
not image

Kulcsár Péter

2020. december 23. - 06:50

A kutatók egy olyan különleges kezelési módszert fejlesztettek ki, melynek segítségével jelentősen enyhíthetőek a gyulladásos reakciókat kiváltó emésztőrendszeri betegség kellemetlen szimptómái.

A kutatók egy olyan különleges kezelési módszert fejlesztettek ki, melynek segítségével jelentősen enyhíthetőek a gyulladásos reakciókat kiváltó emésztőrendszeri betegség kellemetlen szimptómái.

Az emberek bizonyos részénél megmagyarázhatatlan okokból kifolyólag az immunrendszer védőbástyáinak számító effektor T-sejtek egyes mikrobiális fehérjékre túlzott reakciót váltanak ki, ezáltal az egészséges szöveteket is károsítják. Mindezek következtében a bélrendszerben gyulladások jöhetnek létre, ami erős görcsökkel, bélhuruttal és egyéb panaszokkal járhat – ezekkel a tünetekkel a Crohn-betegségben szenvedő páciensek nap mint nap küzdenek.

A birminghami Alabamai Egyetem tudósai most egy új technikát alkottak meg, amellyel valamilyen szinten lenyugtathatják ezeket a T-sejteket. Az egereken elvégzett kísérletek során a memória T-sejtek (Tm) számának lecsökkentésével képesek voltak a szabályozó T-sejtek (Treg) számát megemelni.

A memória T-sejtek az immunrendszer őrszemei – egészen addig inaktívak maradnak, amíg a szervezetben fel nem bukkan egy antigén, amit már egy korábbi támadás során beazonosítottak. Ha ismét fertőzésbe lendülne az egykor már megjegyzett kórokozó, akkor a memória T-sejtek szabályozó T-sejtek termelésébe kezdenek.

Általában mindez természetes folyamatnak számít, a Crohn-betegeknél azonban a memória T-sejtek az ártalmatlan mikrobiális antigéneket is megjegyzik, és indokolatlan immunreakciót váltanak ki a szervezetből.

A kutatók a bélbaktériumokban található flagellin proteinekre helyezték a hangsúlyt, amelyek alaphelyzetben szintén ártalmatlanok, viszont gyakori előidézői lehetnek a bélgyulladás kialakulásának. A flagellinre érzékeny Tm-sejtekben blokkolták a tudósok az úgynevezett mTOR jelzőfehérjét, ami kulcsfontosságú szerepet játszik a Treg-sejtek kiválasztásában. A kutatók ezután aktiválták a szóban forgó Tm-sejteket, az mTOR meggátolásával pedig képtelenek voltak újabb támadásokat végrehajtani, helyette egyszerűen elpusztultak.

Az új eljárást laboratóriumi körülmények között kísérleti egereken tesztelték, és rájöttek, hogy a Crohn-beteg rágcsálók esetében szignifikáns csökkenés jelentkezett a bélhurut-fellángolások esetében, valamint hasonlóan biztató eredményekkel zárultak a Crohn-páciensektől származó immunsejteken végzett ellenőrzések is.

Hamarosan megkezdhetik a terápiával kapcsolatos kísérletek embereken való tesztelését is, így elképzelhető, hogy a közeljövőben némi enyhüléssel szolgálhat az orvostudomány a Crohn-betegségben szenvedő páciensek számára.