Túllépte az 1,3 milliárd aktív felhasználót a Windows 10

Microsoft
not image

Kulcsár Péter

2021. április 29. - 12:24

A Microsoft legutóbbi pénzügyi konferenciáján kiderült, hogy a szoftveripari óriás 2020-ban 300 millió felhasználót csábított el platformjára.

A világ egyik legnagyobb techvállalata bejelentette, hogy már 1,3 milliárdnál is többen használják a Windows 10 operációs rendszert, amelyet személyi számítógépeken kívül rengeteg laptopban is alkalmaznak.

A koronavírus-járvány 2020-as kitörése miatt sokan kényszerültek digitális távmunkára és online oktatásra, melynek következtében megnőtt a notebookok és PC-k iránti kereslet, ami rányomta a bélyegét a napjainkban eszkalálódó globális chiphiányra is.

A fennakadások ellenére a Microsoft a 2021. március 31-ével záródó első negyedévben összesen 41,7 milliárd dolláros jövedelemre tett szert, ami az előző év azonos időszakához képest 44 százalékos emelkedésnek számít – írta a ZD Net hírportál.

Az eladások fő mozgatórugójának az Office 365 és az Azure felhőszolgáltatások bizonyultak, melyek a teljes bevétel 42 százalékát, vagyis 17,7 milliárd dollárt tették ki, ami 33 százalékos növekedéssel egyenlő.

Mindeközben a produktivitás és az üzleti megoldások terén 13,6 milliárd dolláros pluszt könyvelhettek el, a Linkedin bevételei pedig 25 százalékkal megnőttek, míg a Dynamics termékei 26 százalékos emelkedéssel büszkélkedhettek.

Satya Nadella, a Microsoft cégvezetője elmondta, a pandémia adaptációs görbéje már laposodik, és lelassult, ami annak a jele, hogy az emberek visszatérhetnek hamarosan a normális kerékvágásba, ám a piaci részesedésük ennek ellenére egészen 2021 végéig tovább nőhet.