Tudósok szerint 2050-re megtörténhet a tiszta energiára történő teljes átállás

not image

Takács Petra

2020. január 6. - 09:14

A legfrissebb számítások szerint 143 ország esetében – köztük Magyarországon is – valós esély mutatkozik arra, hogy 2050-re csak és kizárólag tiszta energiaforrásokat használjanak.

A Science Alert-ben megjelent írás szerint az agresszív tervezet 30 éven belüli végrehajtása után több mint felére csökkentené a globális energiaszükségletet, a lépés pedig nagyban hozzájárulhatna ahhoz, hogy megelőzzük a klímaváltozás katasztrofális hatásait.

A One Earth magazinban publikált tervezet valójában egy frissített változata a Stanford Egyetem által korábban közzétett jelentésének, amely akkor még csak kevesebb országgal foglalkozott.

Az új változat szerint nagyjából 73 trillió dolláros befektetésre lenne szükség a projekt sikeres megvalósításához. Az összeg elsősorban meglévő technológiák továbbfejlesztésére és új technológiák kifejlesztésére kellene, melyek között külön megemlítik a nagy távolságú utazás és szállítás tisztábbá tételét. A kutatók szerint a terv hét éven belül visszafizetné magát, ráadásul az út során több millió munkahely is keletkezne, vagyis nem igazán lehet rosszul járni vele.

Noha a 2050-re történő teljes átállás elsőre talán túl agresszívan hangzik, a kutatók szerint a folyamat akár ennél rövidebb idő alatt is végrehajtható lenne.

A “menetrend” sokkal agresszívebb, mint bármely Éghajlat-változási Kormányközi Testület által korábban közölt forgatókönyv

„2009-ben már technológiailag és gazdaságilag is megvalósítható lett volna a 2030-ra történő teljes átállás, de társadalmi és politikai okok miatt a 2050-es dátum most sokkal praktikusabbnak tűnik”, nyilatkozta Mark Jacobson, a Stanford Egyetem mérnöke.