Clouds
21 Budapest
Dollár
345,51 Ft
Euró
370,58 Ft
Font
430,18 Ft
Bitcoin
27,081 $

Hatalmas „trójai aszteroida” száguld a Föld nyomában

Fotó: M1keWh1te / Twenty20
Világűr

Czinder Tímea

Szerkesztő

Ütközéstől nem kell tartanunk, mi több, hasznos az égi társaság, a jövőben ugyanis mi is meglátogathatjuk, és akár bázisokat is létrehozhatunk rajta.

A trójai aszteroidák arról ismertek, hogy megosztják pályájukat egy bolygóval. A tudósok a Jupiter körül észleltek először ilyen kisbolygót, amelynek elnevezését a trójai faló ihlette, mindezidáig pedig egyetlen olyan trójai aszteroidát sikerült megfigyelni, ami a Földet követi útja során.

Soron kívül Óriási pénzt lehetett nyerni az Ötöslottón, itt vannak a nyerőszámok

Az 2020 XL5 nevű trójait 2020. december 12-én észlelték először, azóta pedig azt is sikerült megállapítani róla, átmérője egy kilométernél is nagyobb. A bolygónkkal való ütközés esélye szerencsére nem áll fent, de szorosan követ minket – számolt be a New York Post.

„Sajátos elhelyezkedésük miatt ezek az objektumok az űrmissziók ideális célpontjai lehetnek, a távoli jövőben pedig emberi bázisok vagy tudományos eszközök telepíthetők rájuk”

– fejtették ki a Nature Communications folyóiratban publikált kutatás szakértői.

Azt, hogy honnan származik a kisbolygó, még nem sikerült megállapítani, egyes feltételezések szerint a Jupiter terelte erre a pályára. A szakértők úgy vélik, kísérőnk sokáig velünk marad, a következő négyezer évben közös pályán mozog majd a Földdel.