Történelmi rekordot döntött a magyar áramár

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. november 25. - 07:30

Ismét durván megugrottak a gáz- és áramárak a tőzsdén, Magyarországon 283 euró közelébe került az árfolyam, miközben a forint szintén mélypont körül jár az EU valutájával szemben.

Az átlagosnál hidegebb időt és havazást hoz december elejéig egy Észak- és Nyugat-Európa fölé beúszó hidegfront, amely eleve fokozza a fűtési és áramtermelési célú gázigényt, ez pedig mind a gáz, mind az áram árát felhajtja – írta a Portfolio hírportál.

A gáz árának meredek emelkedése az áramtermelés költségét is fűti, a hatást pedig tovább súlyosbítja, hogy kevesebb szél fúj Németországban, Franciaországban, valamint Hollandiában, ahol a szélenergiával működtetett erőművek gyakorlatilag parlagon hevernek.

A magyarországi másnapi zsinór áram ára történelmi csúcsra került tegnap, egészen pontosan 282,8 euró/MWh-ra rúgott az értéke, azonban a mai nap folyamán a német árak szakadása mellett minden bizonnyal a magyar ár is esni fog.

CSATLAKOZZ A LINER.HU-HOZ: FŐÁLLÁSÚ SZERKESZTŐT KERESÜNK

A koronavírus-válságból eredő termelési bizonytalanságok miatt sok nagyobb magyarországi energiafogyasztó nem kötött az elmúlt hónapokban hosszabb távú áramvásárlási szerződést, így kénytelen a tőzsdéről, akár napi szinten beszerezni az áramigényét, ez pedig extrém nyomás alá helyezi ezeket a termelő-szolgáltató cégeket – írta a lap.