Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

3600 fölé emelkedett a törökországi földrengés halálos áldozatainak száma

Adana, 2023. február 6. Túlélõk és áldozatok után kutatnak egy összedõlt épület törmeléke közt a dél-törökországi Adana nagyvárosban 2023. február 6-án. Hajnalban több erõs földrengés rázta meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét, a legnagyobb rengés egyes mérések szerint a 7,8-as erõsséget is elérte. A földmozgásnak Törökországban és Szíriában is több száz halálos áldozata és több ezer sérülje van. MTI/AP/Halil Hamra
Ázsia
not image

Kolláth Benjámin

Szerkesztő

Frissítette a török és a szíriai kormány is a hétfőn bekövetkezett földrengések hivatalos halálos áldozatainak számát, már 3609-en biztosan életüket vesztették a tragédiákban.

Előzmény:

 

Ahogyan többször is beszámoltunk róla, hétfőn több, 7-es erősség feletti földrengés rázta meg Törökország déli és Szíria északi részét, melyek következtében sok városban egymás után dőltek össze a lakóházak.

A két ország kormánya hétfő este frissítette az áldozatokra vonatkozó adatokat, Törökországban eddig 2316 emberről tudni biztosan, hogy életét vesztette, míg Szíriában 1293 halálesetről számoltak be, 593-an a kormány, több mint 700 ember pedig a felkelők által ellenőrzött területeken veszítette életét, írja az Al Jazeera.

A földrengés, melynek nem voltak magyar áldozatai, egyes becslések szerint akár tízezer feletti emberéletet is követelhet, az egyik legsúlyosabban érintett település Hatay városa, ahol többek között a Newcastle egykori focistája is a romok alatt lehet a helyi Hatayspor futballklub több játékosával együtt.

A Magyar Országos Mentőszolgálat kiküldte az ehhez hasonló helyzetekben bevethető HUNOR-mentőszervezetet Törökországba, hogy segítség a kutatási-mentési munkálatokat. A hajnali földrengést napközben rengeteg másik követte, a legerősebb 7,8-as volt és Gaziantep közelében volt az epicentruma.