Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
359,14 Ft
Euró
391,92 Ft
Font
466,53 Ft
Bitcoin
58,044 $

Törökország közvetítő szerepet játszana az orosz-ukrán béketárgyalásokon

Erdogan kulcsszerepet vállalna a konfliktusban álló felek békítésében.

...svg content...Fotó: EPA/TOLGA BOZOGLU
Európa

Kiss László

Szerkesztő

Recep Tayyip Erdogan török elnök bejelentette, hogy Törökország kész elősegíteni egy csúcstalálkozót, amelynek célja az Ukrajna és Oroszország között fennálló konfliktus megoldása. A nyilatkozatra a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel való találkozót követően került sor.

NATO-tagként Törökország kifejezte, hogy támogatja Ukrajna szuverenitását, ugyanakkor azt is jelezték, hogy kiegyensúlyozott kapcsolatot tartanak fenn Oroszországgal. Az ország fontos szerepet játszott a korábbi tárgyalások közvetítésében is, beleértve a fekete-tengeri megállapodást, amely sikeresen véget vetett az ukrán gabonaexport orosz blokádjának. Soron kívül Hőség: folytatódik a vízosztás a vasútállomásokon, pályaudvarokon, autóbusz-állomásokon

Erdogan egy közös sajtótájékoztatón kijelentette: „Törökország készen áll arra, hogy jelentősen hozzájáruljon az ellenségeskedések beszüntetéséhez. Készen állunk egy béketárgyalás megszervezésére, amelyen Oroszország is részt vesz”.

Egy ideje nem voltak béketárgyalások

Annak ellenére, hogy 2022-ben Törökország adott otthont a konfliktusban álló felek közötti kezdeti tárgyalásoknak, Törökország aggodalmát fejezte ki az előrelépés hiánya miatt, és következetesen a párbeszéd folytatása mellett érvelt, hangsúlyozva, hogy szükség van egy csúcstalálkozóra az érintett országok vezetőinek részvételével.

Erdogan szerint az orosz félnek is jelen kell lennie a találkozón, hogy érdemi előrelépést lehessen elérni, Zelenszkij azonban megjegyezte, hogy a Svájcban hamarosan megrendezendő első békekonferenciára nem küldenek meghívót Oroszországnak, ugyanakkor hozzátette, hogy amennyiben Kijev és szövetségesei megállapodnak a béke keretrendszerének kialakításáról, úgy az orosz fél is becsatlakozhat a párbeszédbe.

„Jelen pillanatban nem támogatjuk az orosz képviselők jelenlétét a csúcstalálkozón, jelenlegi cselekedeteik ugyanis csak rombolást és erőszakot foglalnak magukban, amik nem illeszkednek azon célkitűzésünkhöz, hogy tisztességes és igazságos megoldást találjunk a fennálló konfliktus lezárására”, mondta Zelenszkij.

Gyurcsány Ferenc megint Orbán Viktort támadja, de hol van Magyar Péter?

Visszatért a régi sémához Gyurcsány Ferenc, ami korábban sem működött, és most sem tűnik úgy, hogy ez jó taktika a részéről.

Legkevesebb két hónapra dőlhet ki a sorból Bellingham a Real Madridnál

A Real Madrid a lehető legjobbkor szerződtette le Mbappét, aki Bellingham góljait pótolhatja legkevesebb két hónapon át, ha meg kell operálni a brit sztárt.