Törökország békéltetne Oroszország és Ukrajna között, meg is érkezett az orosz válasz

Recep Tayyip Erdogan török elnök a búcsúlátogatáson Törökországban tartózkodó Angela Merkel leköszönõ német kancellárral a megbeszélései után tartott sajtóértekezleten az isztambuli Huber-palotában 2021. október 16-án. MTI/EPA/Erdem Sahin
not image

Nagy Noel

2022. január 19. - 20:23

Recep Tayyip Erdogan, Törökország elnöke pontot szeretne tenni az orosz-ukrán feszültségre és felajánlotta segítségét.

Ibrahim Kalin, Erdogan szóvivője szerdán hivatalosan is bejelentette, hogy Törökország szívesen segítene a helyzet de-eszkalálásában, így mindkét ország vezetőjét is meghívta egy találkozóra – idézte az orosz sajtó. Mint fogalmazott:

„Erdogan elnök mindkét vezetőt meghívta Törökországba, hogy egy közös találkozón oldják meg a problémáikat és ellentéteiket. Törökország készen áll arra, hogy bármilyen szerepet vállaljon az Oroszország és Ukrajna közötti feszültség enyhítésében”

A szóvivő jelezte, hogy Erdogan a következő hetekben Ukrajnába fog látogatni, mellyel egy időben folyamatos egyeztetésben lesz az orosz kollegákkal, hogy sikerüljön elkerülni a súlyos következményekkel járó katonai összecsapást.

Kalin egyébként felhívta a figyelmet arra is, hogy a jelenlegi válságos helyzeten túl Oroszország kapcsolata a Nyugattal meglehetősen kitett a feszültségnek és a konfliktusnak, így további feszültségek fordulhatnak elő, még ha nem is hagyományos katonai formában.

Dimitrij Peskov, a Kreml szóvivője még ma válaszolt a meghívásra és kijelentette, csak abban az esetben fogadják el Ankara meghívását, ha Kijevet tartja a magát a 2014-es Minszki Egyezményben lefektetett szabályokhoz.

Az egyezmény eredetileg a Donyeck-medencében zajló polgárháború leállítását célozta meg, Moszkva azonban állandóan azzal vádolja Ukrajnát, hogy nem tartja be a megállapodást, mert nem tárgyal a szakadár vezetőkkel, miközben Kijev szerint a két szakadár megyét már de facto Oroszország irányítja.

Az amerikai és ukrán titkosszolgálat már november óta figyelmeztetnek, hogy Oroszország inváziót indíthat szomszédja ellen, amely félelmek az elmúlt napok során fokozódtak, mivel eredménytelenek voltak a tárgyalások Moszkva és a Nyugat között.