Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
360,19 Ft
Euró
392,24 Ft
Font
466,84 Ft
Bitcoin
57,222 $

Török szurkolók nacionalista gesztusa okoz feszültséget az Eb-n

Vitatott kézmozdulatot tettek török drukkerek a hollandok elleni negyeddöntő előtti vonuláson Berlinben, ami rendőri beavatkozást eredményezett.

...svg content...Fotó: Török szurkolók tartanak a dortmundi Westfalen Stadionba a 2024-es németországi labdarúgó Európa-bajnokság F csoportja első fordulójának Törökország-Georgia mérkőzése előtt 2024. június 18-án. MTI/AP/DPA/Christoph Reichwein
Sport

Kiss László

Szerkesztő

A berlini rendőrség szombaton a közösségi médiában tette közzé, hogy török szurkolók „tömegesen mutatták” azt a nacionalista kézjelet, amely miatt korábban a válogatottat a negyeddöntőbe juttató Demiralt eltiltották. A hatóságok emiatt leállították a drukkerek vonulását, és felszólították őket a gesztus abbahagyására.

„Amikor sok ember teszi ezt a gesztust, az politikai demonstrációvá válik, egy futballmenet pedig nem lehet politikai demonstráció” – nyilatkozta Valeska Jakubowski rendőrségi szóvivő az AP hírügynökségnek. A rendőrség végül arra kérte a szurkolókat, hogy egyénileg folytassák útjukat a stadion felé, amennyiben rendelkeznek érvényes jeggyel a mérkőzésre. Soron kívül Már most megdőlt a napi hőrekord, 39°C-ot mértek baján

A vitatott kézjel a török nacionalistákhoz és az Ülkü Ocaklari nevű szélsőjobboldali szervezethez köthető, amelyet Szürke Farkasok néven is ismernek. Bár a gesztus használata Németországban nem tiltott, Jakubowski megerősítette, hogy néhány letartóztatásra sor került az incidens kapcsán.

Az ügy előzménye, hogy Merih Demiral török védőt két mérkőzésre eltiltotta az UEFA, miután az Ausztria elleni nyolcaddöntőn szerzett gólját követően ünneplés közben a nem kívánatos kézlejed használta.

A török labdarúgó-szövetség és kormányzati tisztviselők egyaránt elítélték Demiral eltiltását. Recep Tayyip Erdogan török elnök még útitervét is módosította, hogy részt vehessen a szombati mérkőzésen, és kiállt a védő mellett, mondván, az csupán az „izgalmát fejezte ki” a gólöröm során.

Reagált az itthon is akkumulátor-gyárakat üzemeltető SK ON a pénzügyi nehézségekkel kapcsolatos hírekre

Az utóbbi napokban felröppent hírek szerint a vállalat vezetősége vészhelyzetet jelentett be a folyamatos veszteségek miatt, ám az SK ON szerint csak elkerülni szeretnék azt.