Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
384,61 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,472 $

Török-szír földrengés: 50 ezer fölé nőtt az áldozatok száma

Fotó: A Humane Society International (HSI) nemzetközi állatvédő szervezet amerikai önkéntesei épületromokból kimentett szukát és öt kölykét viszik az állatok jogait védő törökországi szövetség, a HAYTAP tábori kórházába a dél-törökországi Hatay tartományban 2023. február 20-én. A HAYTAP munkatársai ezidáig mintegy hétszáz sebesült és nélkülöző házi kedvencről gondoskodtak a földrengés sújtotta térségben, ahonnan a hontalanná vált állatokat eljuttatják az ország egyéb részeiben élő befogadókhoz. A több mint 45 ezer emberéletet követelő február 6-i földmozgások lakóépületek ezreit döntötték romba Törökország délkeleti és Szíria északi részén. MTI/EPA/Erdem Sahin
Közel-Kelet
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Újabb és újabb megdöbbentő halálozási számok látnak napvilágot a nagy törökországi és szíriai földrengést követően.

Időközben 50 ezer fölé nőtt az áldozatok száma, és közel 240 ezren dolgoznak a földrengés sújtotta törökországi tartományokban, bár az utóbbi időben már nem találtak túlélőket a romok között.

Soron kívül Saját otthonukban fojtottak meg egy anyát és két kisfiát

Csak Törökországban 44 218 ember vesztette életét a földrengések következtében, amit az AFAD erősített meg, addig Szíriában a legutóbbi hivatalos adat szerint 5 914-en hunytak el a hónap eleji nagy rengésben.

Az első rengés 7,7-es erősségük volt, míg a második 7,6-os, ami szintén pusztító erővel bírt. Az AFAD arról számolt be, hogy azóta több mint 9 000 utórengést rázta meg a térséget, és folyamatosan nő az áldozatok száma.

Nincsenek új túlélők

Az elmúlt napokban nem érkezett jelentés túlélők kimentéséről, így félő, hogy már csak áldozatokra bukkanhatnak. Törökországban már közel 530 ezer embert evakuáltak a katasztrófa sújtotta területről, és a török kormány azt mondja, eddig 173 ezer olyan épületről tudnak, ami összeomlott vagy súlyosan megrongálódott – írja az Al Jazeera.

Emellett több mint 1,9 millió embert kellett ideiglenesen elszállásolni menedékhelyeken, szállodákban, és közintézményekben. Törökországban 20 millió felett van azok száma, akik érintettek a földrengésben, addig az ENSZ becslései szerint ez a szám 8,8 millió Szíriában.

Recep Tayyip Erdogan török elnök ígéretet tett arra, hogy egy éven belül újjáépítik az otthonokat, illetve egy éven át állják a katasztrófában érintett emberek lakbérét. Azok, akik felelősek a házak összeomlásáért, nagyon súlyos börtönbüntetésre számíthatnak, miután a legtöbben az épületekben haltak meg.